20 Ocak 2010 Çarşamba

Okumak Başta Gelir


Evde zaman geçiriyorsanız çocuğunuza yapabileceğiniz EN İYİ şey ona okumaktır. Düz ve basit. Yaşı kaç olursa olsun, çocuklar yüksek sesle okunmaktan çok çok fayda görürler. Çocuğunuz küçükse benim yaptığım gibi renkli kitap sayfalarına bakarak uydurmak da buna dahil. Okumanın eğlenceli bir aktivite olduğunu onlara öğretmeye yardım ederken, dinleme ve anlama becerilerini geliştirir, sözcük dağarcığını artırır, erken konuşmaya faydası olur, hafızayı geliştirir, eğlenceli vakit geçirir ve daha bir çok..

Okullarda da yüksek sesle okumak hergün yapılan bir aktivitedir. Peki neden evde yapmayalım? Her gün? Evet, her allahın günü. Evet! HERGÜN! Tüm meşgul aileler duyun, tutarlı bir yüksek sesle okuma aktivitesi rutini faydalı olur. Yatak zamanı çok seçilen bir zamandır, ama kahvaltı zamanı da hoş olabilir. Peki neden banyo zamanı olmasın? Annem bana yemek yerken kitap okurdu. Pippi Longstockings tüm sebzelerimi yememi sağlardı. "Tamam bir kısım daha ama ancak kerevizini bitirirsen". Ne pazarlık dönüyormuş ama.

Ne kadar sıkıştırmak zorunda kalırsanız kalın, mutlaka atlamayın. Buna ayırdığınız zaman paha biçilmez.

Ekstra not - Çocuğunuza siz kendi kendinize okurken sizi gözlemesi için fırsat da verin. Model olma çok güçlü bir öğretme aygıtıdır ve çocuğun ebeveynleri birer okuyan olarak gözlemlemesi daha çok kitap okumasına faydalı olacaktır.

5 yorum:

Pratik Anne dedi ki...

Evet, en basit ama en guzel. Hem kendime hem cocuklara. Ben de cocuklar kendi kendilerini oyalarken yanlarinda hep kitap okuyorum. Bilgisayarla ugrasirsam veya telefonla konusursam bana rahat vermeyen cocuklar, kitap okurken kesinlikle dokunmuyorlar.

esay esin dedi ki...

kesinlikle evet en boş geçirdik dediğimiz günde hem beni hem onu rahatlatan aktivite bu gece yatmadan önce çok farklıydı o kadar güzel dinledi ki hem beni izledi hem resimlere baktı gerçekten güzeldi yazınızda üstüne çok iyi geldi klavyene sağlık eko anne.:))

MELİSANIN HATIRALARI dedi ki...

kitap,gazete,dergi okunan evde cocukta okur merak edere ben de çok katılıyorum.senin yazralık kısmında bu cok okumalardan gelmiş olabilir Esracım.

Limonlu Turta dedi ki...

Aynen katılıyorum Esracığım, biz de de kitap okumanın belli bir saati yok. Hele ki şimdilerde Selin klozetin tepesinde, elinde mutlaka ya pisi kedili bir kitap ya da Meraklı Minik Dergisi, ben yerde sırtımı dolaba vermiş elimde çocuk yetiştirmeyle ilgili bir kitap, karşılıklı okuyoruz. Hatta bazen bana bir şey sormak üzere aaannee! diye sesleniyor, sonra kitap okuduğumu görünce ısrar etmeyip susuyor.
Öperim,
ç.

ZeyNes dedi ki...

Zeynep daha minicikken ucunda diş kaşıyıcısı olan kitaplarla başlamıştık okumaya:)Şimdi oyuncakçıya girdiği zaman çoğu şeye pas vermeyen kızım,kitapçıda saatler geçiriyor ve ben onunla gurur duyuyorum...