10 Şubat 2010 Çarşamba

Ela Tam Gaz, 19 aylık

Ela Naz insanı artık 19 aylık bir manyak. Kendisini tutabilene aşkolsun. Son zamanlardaki huyları öncelikle kesinlikle uykuya dalmamak üzerine kurulu. Yatağa gitmemek için ürettiği bahaneler şu dönemde bini aştı. Yattıktan sonra da elindeki kozları tek tek kullanıyor. Önce tıkabasa dolu olsa da "acıktım" diyor. "Hayır" diyorum "aç olamazsın, al şu suyu iç, hemen uykuya". Sonra kaka kartını deniyor. O da yemeyince, "aydede" diyor. Aydedeli, duvara çeşitli resimler yansıtan bir dijital dönencesi var. Onu açıyoruz, yatıyor ama yatarken bin kere kalkıp tekrar yatıyor. Arada da kaçmaya çalışıyor. Etrafı engellerle çevrili olmayan bir yatağı olduğu için de bazen başarılı oluyor.. Sonra başlıyor "muşu" demeye. Muşu, Ela'ca masal demek. Tabii öyle istediğin muşuyu da anlatamazsın hanımımız konu veriyor her seferinde. Mesela "at, eşşek" diyor. İçinde at ve eşşek olan muşu anlatıcaz. Duruma göre ya babası ya ben başlıyoruz uydurmaya.. Uydurmamak mümkün değil, biz de duruma göre bilindik masalların içine Ela'nın istediği karakterleri koyup anlatıyoruz. Örnek veriyorum, "Pamuk Prenses, aslan ve yedi cüceler", "Geyik ve Uyuyan Güzel", Ela'nın karakterlerinden oluşan "Bremen Mızıkacıları", "Kırmızı Başlıklı Kız ve Kurbağası" gibi.. Ela hanım bu muşuların biryerinde sonunda uyuyakalıyor. Ve uyuyunca eskisi gibi güzel uyuyor öyle arada uyanmıyor ama akşamları yatağa gitmesi artık çok zor.

Durup dururken de ilgi çekmek için çok manipüle ediyor bizi. Kaka en çok kullandığı, kaçırmak istemiyoruz ya sinyalleri bunu biliyor. Yüzünü de buruşturarak "Kaka, kaka" diyor. "Yapıcak mısın?" diyorum götürüyorum.. Oturup klozetle, onla bunla oynamaya saçmalamaya başlıyor. Yani anlıyacağınız Ela ile hayat çok renkli ama çok dikkatli olmamız gerekiyor.

Son günlerde konuşması yine katlanarak arttı diyebilirim. Artık her sorumuza cevap veriyor. Bu aylık çocukların 15 kelime bilmesi bile yeterli imiş. Ben unutmayalım diye aklıma gelenleri aşağıya yazdım. Bundan daha çok kelimesi var, 3 kelime kullanarak da cümle kuruyor ama en azından unutmadıklarımı yazayım dedim. Şimdilik 84 kelime sayabildim, bundan sonra da kaydedip elimde bir arşiv olsun diye düşünüyorum..

anne , baba, dede, hala, anane, babaye:babanne (6)

döktüm, çıktım, öptüm, acıktım, gel, git, otuğ:otur, düştüm, kak:kalk, olmas, evet, hayığ, bu (su),
doydum, muşu (masal), al, hopla, anladım, ağkdaş (arkadaş), baş, omus, akka (ayak), el, bebi:bebek, meme, ağba (araba), acıyo, üşüdü, koğktum (korktum), bes(bez), bak, yemem, ali (alo), neydesin, yetey:yeter, açı:aç, papat:kapat, yat, uyu, anlaştık, aydede, ses, ebpe:ekmek, bitti, geğdik:geldik, ışık, kaşık, göğdüm:gördüm, kaaganadam:kardanadam, gok:yok (48)

mamaka: makarna, mandika: mandalina, elma, mus (4)

biy, iki, uç, doğt, bes, altıı, yedi (7)

atlan (aslan), giyik (geyik), eşek, at, ayi, maymu (maymun), kuğu, kuş, miyav, haf, kuğbaa, kavşan, kağga (karga), baykuş, öğdek, ağı (arı), fil, papayn (18)

5 yorum:

Kadir ERDOGAN dedi ki...

Ela ile iletisim.

Ela su damacanasinin musluk kismini sokmeye calisir ama cok zorlanir.
Baba: Kizim, olmuyo mu?
Ela: (uzgun bi ifade ile) Omuyo :(

Ela kosarken duser.
Baba: Kizim dikkatli kosmazsan dusersin gordun mu?
Ela: Godum

Ela ile ziplama oynu oynuyoruz. Ben iki elinden tutup hoop diye ziplatiyorum. Ziplamadan once soruyorum.
Baba: Hazir misiiiiin?
Ela: Haziiiim

Koltuga uzanmis keyif yapiyorum. Ela geliyor. Oyun oynamak istiyor diye dusunuyorum.
Ela: kak , kak.
Baba: (kalkiyorum bakalim nereye goturecek diye)
Ela: Yerime kurulup yatiyor ve benle ilgilen miyor :)

Kadir ERDOGAN dedi ki...

Yeni montu Elaya cok buyuktur. Montu giyer ama montun kollari uzun oldugu icin elleri iceride kalir.
Baba: Kizim nerde ellerin?
Ela: Gok (Yok)

elif ada dedi ki...

Böyle manyağa can kurban. Yerim ben onu. Efenim nice nice 19 aylar, 19 yıllar olsun, hepsi mutlulukla ve sağlıkla dolsun

Limonlu Turta dedi ki...

Aynen katılıyorum, böyle şeker bir manyağı arasan da bulamazsın:) Yerim diyeceğim ama tadlarından yenmiyor ki bu cimcimeler:) Nice nice 19 aylara, sağlıkla, mutlulukla...
ç.

Kadir ERDOGAN dedi ki...

Aklima geldikce yaziyorum :)

Eladan pirt sesi gelir.
Baba: Kizim ne yaptin?
Ela: Kaka
Baba: Kaka mi? Pirt mi?
Ela: bIgt

Ela internette at resimleri bakmak ister.
Baba: Kizim at mi essek mi?
Ela: Essek
Baba: Essek mi Kurbaga mi?
Ela: Burbaa
Baba: Burbaa mi mia mi?
Ela: mia
Baba: mia mi haf mi?
Ela: haf
Baba: De get ya
Ela: haf