22 Ağustos 2011 Pazartesi

Çocuk Davranışına Yeni Davranış

Pediatrik ve çocuk gelişimi alanında çok bilinen bir durum var ki 2.5 yaşındaki bir çocuk bir ''tomurcuklanan bilim adamı'''dır ve sürekli etrafındaki dünyayı inceler ve gerçek yaşam deneyimlerinden herşeyin neden ve nasıl çalıştığını keşfeder. Tomurcuklanan bilim adamı arkadaşlar - çoğunlukla psikologlar, pediatristler, doktorlar ve isimlerinin arkasında bir sürü akronim olan diğerleri - iddia ediyor ki 2 yaşındaki çocuk kabul edilebilir ve rasyonel davranışın erişkin şekillerinin sınırını zorlayabilirken, bu davranışları bizi bilerek delirtmek için yapmıyormuş.

Bu teori bilimsel araştırma veya gelişimsel psikoloji üzerine kurulmamış. Bu görüşe sahip olanların isimlerinden sonra akronimleri falan yok. Çoğu hatta üniversiteye bile gitmemiş. Bu insanlar sadece gördüklerini bildiriyorlar. Bu onların bilimi. Fakat bilimsel toplulukları tatmin etmek için, hareketler üzerinden gitmişler ve düşüncelerini kanıtlamak için birkaç araştırma yürütmüşler.

Araştırma 1 : 2 yaşında bir çocuk akşam yemeğinde yükseltici koltuğunda oturuyordur. Suluğunu atar ve uçup yere düşmesini izler. Sonra babasına bakar ve ''aaauu'' der. Babası suluğu yerden alır ve masaya koyar. ''Lütfen suluğunu yere atma'' der. Çocuk hemen suluğu tekrar yere atar ve yine ''aaauu'' der. Bu hareket serisi 6 kez tekrarlanır.

Tomurcuklanan Bilim Adamı Görüşü : Çocuk eşyaların yere düştüğünde ne olduğu gibi şeyleri inceler. Bardağın nasıl düştüğü, her seferinde düştüğü ve onun bardağı düşürebildiği gibi şeylere hayran olur. Bunu yapabilecek gücünün olması, onu kendine güvenle doldurur ve kendi haeketlerinin ve davranışlarının kontrolüne sahip olduğunu hissettiriyor.

Başbelası Görüşü: Bardağını düşürmeyi bırak manyak. Ona yerçekimi diyorlar! Newton uzun zaman önce buldu onu. Biliyoruz ki işe yarıyor artık senin denemene daha gerek yok. Ve kazaymış gibi davranmayı da bırak. Kaza bilerek yapmadığında olur. Bilmediğimi mi sanıyorsun? Yerden bardağını toplamakdan yoruldum. Kim bardağını arka arkaya 6 kere ''yanlışlıkla'' yere düşürür ki? Kim biliyor musun? Kimse canım. Eğer kaza olduysa motor kontrolün üstünde çalışman lazım. Soğumadan akşam yemeğimden yiyebilir miyim sence? Lütfen gülme! Komik değil!

Araştırma #2: Bir iki yaş çocuğu bezini değiştirtiyor. Baya kirli bir bez ve ıslak mendiller kutudan çıkmıyor. Babası simultane bir şekilde çocuğun bacaklarını havada tutup bezini değiştirmeye çalışıyor. Bu arada, çocuk elini kakasına götürüyor. Ve sonra elini duvara siliyor. Sonra elini karnına götürüyor. Babası ona düzgün durmasını söyleyince çılgınca çığlık atıyor.

Tomurcuklanan Bilim Adamı Görüşü (TBA) : Çocuk gözlerinin görmediği şeyleri, ellerinin nasıl bulup yakaladığını deneyimler. Farklı yüzeyler nasıl parmakları arasında farklı hissediliyor, keşfeder. Keşfetmeye can atan bir sanatçıdır o ve salon duvarını mükkemel şekilde uygun bir tuval olarak görür. Kahverengi boyanın mobilyaya uymasını farzetmek deneyimlerine kattığıdır.

Baş Belası Görüşü (BBG) : Ahbap! Elini kakandan çeker misin! Neyin var senin? Ve o ıslak mendillere ne oldu? Dokunma dedim sana! İğrenççç! Off ahpab çok iğrençsin! Kim elini kendi kakasına sokar ki! Eğer onu duvara sürersen, bak... Hey adamım, sürmeyi bırakk.. Duurr!! Ne için ağlıyorsun? Bu pisliği bacaklarının arasında tutmayı seviyormusun? Bezini değiştirmenin nesi bu kadar kötü? Paarrdooon sana yardım etmeye çalıştığım için.

Açıkça kazanan, yine: BBG

Skor: 2-0

Araştırma #3: İki yaşında bir çocuk sert zeminde oyuncak arabasını sürüyor. Sonra arabayı tekerleklerinin üstünde sürmektense ters çevirip tersiyle olabildiğince sert yere sürtmeye karar veriyor. Sonra arabayı iğrenç bir sürtünme sesi ve yerde görünür çizikler yaratıyor. Bunu yaparken de oldukça fazla gülüyor.

Tomurcuklanan Bilim Adamı (TBA) Görüşü: Çocuk fiziğin kurallarını keşfediyor. Eğer araba bir tarafında düzgünce gidebiliyorsa, öbür tarafında da gidebilmeli. Gitmediğinde, sihri çıkardığı yeni mükemmel seslere kayıyor. Bu sesleri kendisi çıkardığı için çok heyecanlı ve gururlu ve sonra bu davranışı tekrar tekrar yapıyor tabii.

Baş Belası Görüşü (BBG) : Sana kaç kere söylemek zorundayım? Şunu yapmayı bırak! O şekilde gitmesi mümkün değil. Arabanın üstünün tekerlekleri yok. Tekerlek biliyorsun dimi? Evet araba tekerleklerin üstünde düzgün gider! Kim arabasını tepe üstü sürüyor? Hiç gördün mü? Gerçekten mi? Gördün mü? Nerde gördün? Nerde tepe üstü giden bir araba gördün? Evet canım. Hiçbir yerde. Yeri bu şekilde mahvetmek komik mi sanıyorsun? Sanırım öyle sanıyorsun. Değil mi? O arabayı bana ver bakiim! Ver bana! Hadi!

Kazanan kim?

1 yorum:

ebru_s dedi ki...

Süper bir yazı olmuş :) Kızım tam 2 yaşında bazen sanki hayattaki tek amacı beni delirtmekmiş gibi davranıyor.. Her ne kadar bunun böyle olmadığını bilsemde sinirlenmemek mümkün değil