Türkiye’de 2003 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırmasına (TNSA) göre %21.2 olan sezaryen oranının, son doğum sayılarına bakıldığında yer yer % 40’lara ulaştığı görülmektedir. Mevcut oranın gelişmiş ülkelerin oranlarının ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından konulan hedefin (%5-15) üzerinde olduğu bilinmektedir.
Uygulamaya Yönelik Temel Öncelikler
• Sezaryen ile doğum cerrahi bir girişim olup tıbbi gerekçelerle yapılması esastır ve vajinal doğumun alternatifi değildir. Sezaryen planlanırken, gebeye ve gebeliğe özgü yararları ve riskleri göz önüne alınmalıdır.
• Annenin istemi, sezaryen için tek başına yeterli bir neden olmamakla beraber, kişiye ait aşırı korku, endişe, panik gibi psikolojik durumların varlığı göz önünde bulundurulmalıdır. Bu durumlarda yeterli ve doğru danışmanlık verilmelidir.
• Sezaryen kararı, her hastanın bulguları bireyselleştirilerek verilmelidir.
• Tüm tıbbi müdahalelerde olduğu gibi, sezaryen olgularında da bilgilendirilmiş ve aydınlatılmış hasta onam formu alınmalıdır.
Sezeryan gerektiren durumlar ve bebeği sıkıntıya düşüren gerçek durumlar için buraya tıklayabilirsiniz.
----------------------------------------------------------------
Amerika Birleşik Devletleri'nde her yıl bir milyondan fazla kadın yani her 3 kadında 1'i sezeryanla doğum yapıyormuş. Sezeryan ülkedeki en çok yapılan operasyonmuş. Şu anki kanıtlar gösteriyor ki kadınların çoğu sezeryandan sonra güvenli bir vajinal doğum gerçekleştirebiliyor fakat Amerikan Hastalık Kontrol Merkezi'ne göre son 10 yılda SSVD %67 oranında azalmıştır. Daha fazla bilgi için - http://www.vbac.com/
Gebelik.org'daki soru cevap bölümünden bununla ilgili bir örnek - Gebelik.org'dan alınmıştır.
Soru
Merhabalar; Ben Radyoloji uzmanı doktorum. İlk doğumumda kendi isteğimle sezaryan oldum. Mayısta ikinci doğumum olacak ve normal doğumdan aşırı derecede korkuyorum. Üstelik doğumum İngiltere'de olacak. Orada bu konuda nasıl bir uygulama yaptıkları konusunda bilginiz var mı?
Bir problem olmadığı için beni normal doğuma zorlarlar mı acaba? Bu konuda sizin düşüncelerinizi de merak ediyorum. İlk doğumumdaki doktorum normal doğumun fizyolojik bir olay olduğuna inanmıyordu. Şu anki doktorum normal doğum için ısrar ediyor... Şimdiden teşekkürler...
Cevap
Dünyada (özellikle de gelişmiş ülkelerde ) anne adayları ve doktorlar arasında VBAC (vaginal birth after caesarean-sezeryan sonrası vajinal doğum) sıklıkla duyulan bir olgu haline geldi, ancak ülkemizde nedense tam tersi bir eğilim var. Yani anne adayları "benim ilk doğumum çok ağrılı oldu, ikincisini kesinlikle normal doğurmam!" diyorlar. Bu, A.B.D.'nin literatürden okuduğumuz kadarıyla 20 yıl önceki durumu... En büyük neden de ülkemizde doğumda epidural gibi analjezi/anestezi yöntemlerinin yaygın kullanılmaması. Bu yüzden de anne adayları ağrı çekmek istemiyorlar ve sezeryan istiyorlar.
İngiltere'deki doktorunuz elbette sizi zorlamayacaktır, ancak VBAC nispeten düşük riskli bir uygulamadır. İlk sezeryan altsegment transvers uterus insizyonuyla yapılmış ise doğum esnasında uterus rüptürü riski binde 2'dir. http://gebelik.org/dosyalar/sezeryan/sca.html
Benim görüşüm normal doğumu denemeniz yönünde. Doktorunuza kliniğin ve kendisinin VBAC konusundaki tecrübelerini (kaç yıldır yapıldı, kaç doğum oldu, kaçında ve ne tür komplikasyonlar gelişti gibi) anlatmasını istemenizi gayet doğal karşılayacaktır.
2 yorum:
Bende SSVD istiyorum, bilgiler için teşekkürler..
ssvd yaho paylaşım grubumuza buyurun .
http://health.groups.yahoo.com/group/ssvd/
Yorum Gönder