2 Haziran 2010 Çarşamba

Sezaryen Sonrası Vajinal Doğum 1

- Biri: "AAA ilk doğumunu sezaryenle mi yaptın? O zaman normal doğuramazsın, çok tehlikeli."
- Ben: "Nerden biliyorsun? Araştırdın mı? Kanıtın var mı? Oranı ne biliyor musun?"
- Biri: "Hayır ama doktorlar öyle diyor".
- Ben: Hangi doktorlar? Kaç tane doktorla konuştun?

Ülkemizde ve birçok yerde sezaryen sonrası vajinal doğumun çok tehlikeli olduğu, dikişlerinin patlama ihtimali olduğu, asla yapılmaması gerektiğine dair yanlış yönlendirilmiş bir inanç var. Daha hamile olmadan önce bile kafama bu konuyu takıp ssvd ile ilgili bir gruba üye olmuş, o günden bugüne bu konuda çok şey öğrenmiştim. Demiyorum ki hiç riski yok. Diyorum ki sezaryenin risklerinden çok değil, diyorum ki en azından gerçekleri öğrenin, diyorum ki en sağlıklı doğum normal doğumdur.

Sezaryen sonrası vajinal doğum yapabilirmiyim bilmiyorum. Herşey yolunda giderse yapmak istiyorum. Bu konuda daha önce sayısız kadına normal doğum yaptırmış güvendiğim bir doktorum var. Son aşamada ona güveneceğim ama geçen seferki gibi bir doğum yapmış ve hala doğum sancısı nasıl birşey bilmeyen bir insan olmak istemiyorum. Bebeğimin kendi istediği zaman dünyaya gelmesini istiyorum. Ela'da da bu kadar bilinçli olsaydım beklerdim. Doktorumun (o zamanki doktorum başkaydı) 40. haftan bitiyor, bebek 4 kiloyu geçmek üzere, çatın dar ama sen bilirsin safsatalarına kanmazdım. Çok istiyordum o da kendi istediği zaman gelsin ama hamile bir kadın eğer yeterince de bilgiye sahip değilse çabuk ikna olabiliyor. Oysa şimdi biliyorum ki 4 kiloyu geçen bebekler çok rahat doğuyor, dünyada 42. haftanın sonuna kadar doktorlar beklemek zorunda ve çatının dar olduğunu kolay açılıp açılmayacağını hiçbir doktor doğum başlamadan bilemez. Gerçi Ela'da sezaryenle doğması hayırlısı olmuş olabilir bir bakıma beni teselli ediyor çünkü Ela kakasını yapmış o gün. Neyseki yutmamıştı ve ciğerleri temiz çıktı. Ama içimden bir ses de diyor ki bence o gün doğum başlayacaktı. Vücut bir problem olduğunda artık daha fazla tutmuyor. Neyse artık bunları düşünmek için çok geç. Bu bebeğin kendi istediği vakitte gelmesi için elimden geleni yapıcam, sonucu normal doğum olsun olmasın. Ama belki bir kaç kişiyi daha uyandırabilirim bu konuda. Gerçekleri bilin.

Sezaryen bir ameliyattır, öyle bebek açılıp alınması değildir. 9 kat deriniz kesiliyor, ve bir açık kalp ameliyatı kadar ciddi riskler taşımaktadır. Bu kadar kolay ameliyat olunmaması gerekiyor.

Bu başlangıçtı. Devamı gelecek.

12 yorum:

füsfüs dedi ki...

esracım ben de o kadar istiyorum ki ikinci olursa ssvd olsun. bu arada ilk doğumda tamamen aynı şeyleri yaşamışız. 40 hafta doldu, bebek 4 kilo üstü, çatın dar gibi. aynen bunları söyledi dr. ben de hayırlı buymuş diye avutuyorum kendimi şimdi. bakalım ben de heyecanla bekliyorum senin doğumunu, inş herşey istediğin gibi olur

AYÇA dedi ki...

Bende sinir oluyorum sezeryanım 2. Normal olsun istiyorum diyorum sezeryansan olmaz diyorlar. Doktorum doğumdan 2 yıl sonra hamile olursan normal olur dedi. Herkes Dr kesiliyor basimiza.

Burcu dedi ki...

Bu post ve devamını merakla bekliyorum. Hep ikilemde kaldığım ama araştırmadığım bir konudur. Devamını bekliyorum, bakarsın bana da yarar ilkini sezeryan yapmak zorunda kalan biri olarak..

Başak dedi ki...

ben epiduralle normal doğum yaptım,doktorumun da isteği hep normal doğumdu.42.haftayı geçerse müdahale ederim demişti ama suni sancıydı müdahale dediği.Ben insanların acı çekmemek adına sezeryan olmasını anlayamıyorum.İnsan ameliyat olur da acı çekmez mi yahu?ama normal doğumda bebek doğduğu anda herşey bitiyor,bir saat içinde hiç doğum yapmamış gibi oluyorsun.benimki çok keyifli,dayanılabilir bir acıyla her saniyesine şahit olduğum bir doğumdu.Umarım senin için de herşey çok güzel ve istediğin gibi olur.Bu arada ikinci çocuk konusundaki cesaretinden dolayı kutluyorum seni:)

Adsız dedi ki...

Esra sana yürekten katılıyorum.İkinci bebeğime hamile değilim ama bende bir SSVD üyesiyim. Kesinle bilgilenmek şart.Yazılarının devamı bekliyorum. Umarım link vermemden rahatsız olmazsın.

Sen Gelince dedi ki...

Esra'cım ne zaman bu konu açılsa kayıtsız kalamıyorum... Benzer şeyler işte... Son ana kadar normal doğum hayali kurup son anda aman ufak tefeğim, aman bebek 4 kilo, nasıl olacak filan gibi kaygılarla tırsmaya başladım... Doktorum çok iyiydi ama normal doğum için ısrar edecek tarzda bir doktor değildi... İnsan iki yıl boyunca bunun pişmanlığını duyar mı? Keşke normal doğurabilmiş olsaydım, keşke kızım kendi istediği zamanda gelseydi, keşke karnımda gereksiz bir ameliyat izi taşımasaydım, keşke göğsümü gere gere normal doğurdum diyebilseydim... En çıt kırıldım insanlar bile doğurabilirken ben yapamadım ya kendime çok kızıyorum... SSVD... Bir dönem çok okudum grubun yazdıklarını... Sonuna kadar da destekçisiyim... Ama ben kendi adıma ilkinde gösteremediğim cesareti ikincisinde gösterebileceğimden hiç emin değilim:( Bilmem belli de olmaz ama di mi?

ZeyNes dedi ki...

Merakla bekliyorum bu konuda yazacaklarını Esracım.Benim için ikinci çocuk ihtimali yok ne yazık ki ama birilerinin mutlaka farkındalığını arttırır.Ela'yla kazandığın tecrübeler şimdiden Elondor için ne kadar iyi oluyor.

Esin dedi ki...

Esra en son muayenemde bu sefer normal doğum yapmak istediğimi söyledim doktoruma,doktorumda dalga geçer gibi evet yaparsın ama avrupada dedi...
Biz de rafa kaldırdık bu fikri :(
Ben de aynı nedenlerle,çocuk çok iri ,rahmin çift olmaz vs sezeryan yaptım :(
Aslında bu doktorların işine gelen ...

Aysun dedi ki...

Merhabalar,tesadufen sayfaniza rastlayip yazinizi okuyunca yorum birakmadan gecmek istemedim. 8 aylik bir bebegim var, normal olarak dogum yaptim, ama bunun oncesinde yumurtalik kisti icin ameliyat olmustum. Normal dogum yapamayacagim dusunurken, doktorum bir problem olmadigi surece normal olacak dedi. Amerika'da yasiyorum ve burda bircok sezaryen sonrasi vajinal dogum yapan insan tanidim. Zaten doktorlar herhangi bir komplikasyon olusmadigi surece sezaryene almiyorlar, ayrica catin genis veya dar gibi bir durum bile konusulmuyor burda. Bu kadar dogal bir olayin, turlu turlu sebeplerle ameliyatlik hale getirilmesi malesef ki cok kotu.

Eko Anne dedi ki...

Ne kadar çok bu konud muzdarip varmış. Şimdi bu konuya kafa yorduğuma, araştırdığıma daha fazla seviniyorum. Çok yakında yazımı ekleyeceğim. Link de verebilirsiniz hiç sakıncası yok.

Efsun dedi ki...

Esra, bende 41. haftada ve 4 kilo üzeri bir bebek dünyaya getirdim, normal dogumla... Burada Aysun'unda yazdigi gibi yok catin dar, bebek büyük gibi seyler konusulmuyor bile. Türkiye'de bunu bile para kazanmasi meseli yapmislar hayret yani...

escet dedi ki...

Konuya degindiginiz icin tesekkurler. `uyandirmak`'tan bahsetmissiniz ama ne yazikki uyanmasi gereken doktorlar. Biz kitaplar dolusu yazi okuyup bu konuda bilincleniyoruz, ornekler ve hatta tibbi makaleler topluyoruz, ssvd riskini(?) goze aliyoruz, dogal dogum tekniklerini ogreniyoruz. Sonuc ne peki? Koskoca profesor doktora gidiyorsunuz, "e ilkinde denemissin iste olmamis, ikincide normal denemenin anlami yok, olmaz, gene sezeryan olman lazim" deyip kestirip atiyor. Turkiye'de bazi kd doktorlarinin normal dogum yaptirabileceklerinden ciddi suphelerim var. Bir de doktoru ovuyorlar, "2 dakikada bebegi cikariyor" diye! Olay tamamen mekanize hale gelmis. Not dusmeliyim ki, gercekten sezeryan gereken durumlar olabiliyor, boyle durumlardan bahsetmiyorum. Keyfi sezeryanlar bizim derdimiz. Neyse, bu konu uzun. Ozetin ozeti: Doktorlarin biraz daha anne-bebek-dogal dogum dostu olmayi istemeleri gerekiyor.