17 Aralık 2009 Perşembe

Suyun Büyüsü ve Yapıştırmayı Öğrenmek

İlk aktivitemizin adı :"Suyun Büyüsü". "101 Fun, Easy Games That Help Learn Kids To Focus" kitabında gördüğüm aktivite kitapta da bu adla geçiyor.

Materyal çok basitmiş görünse de sünger ve bir tas su 1.5-3 yaş arası bir çocuğun odaklanması için eğlenceli zamanlar yaratıyor. DİKKAT: Bir tas suyun yanında bile asla çocuğunuzu yalnız bırakmayınız.

Uyarmaya çalıştığımız ilgi noktası: Odaklanma
Materyaller: İki tas, biri yarı dolu
Temiz, kuru sünger parçaları

Süngerleri çocuğunuzun rahatlıkla sıkabileceği küçüklüklerde kesin. Islanmanın çok önemli olmadığı biryerde çocuğunuzun önüne bir dolu bir boş tas koyuyorsunuz. Süngerlere suyu toplayıp diğer tasa sıkarak eğlenmesinin tadını çıkarıyorsunuz. Çocuk burda süngerler yaşken ve kuruyken nasıl olduklarını da görüyor. Suyu öbür tasa aktarması da çok hoşuna gidiyor.

Varyasyonları
* Plastik bir şişenin iki tarafını kesin. Plastiği içi görünmez bir malzemeyle kaplayın. Suyu plastik tünelin içine doğru akıtıp öbür tarafdan nasıl aktığını seyretmesini, yaşına göre kendisinin de yapmasını sağlayabilirsiniz.
* Tenis topu veya benzeri bir topu tasın içine atın.. Çocuğunuz yakalamaya çalıştıkça kaçışına tanık olup, eğlenecektir.
* Tasa mantar tıpalar atıp, bir tarafdan üfürebilirsiniz. Tıpaların suyun yüzündeki hareketi çok hoşuna gidebilir.
Bu oyunlar banyoda da veya çocuk küvetinde de güzel oynanabilir. Oyunlar oynanırken kaymamasına dikkat edin. Kaymaz bir mat güzel olabilir.

Ne öğreniliyor?
Çocuklar eşyaların ıslandığında nasıl şekil ve özellik değiştirebildiğine dair ilk derslerini alıyorlar. Bu örnekte, kuruyken yüzen bir şeyin ıslandığında nasıl battığını da gözlemliyor.
Aynı zamanda, suyun nasıl çeşitli kapların içinden veya dışından geçtiği gibi özelliklerini öğrenme imkanları oluyor.
Dünyada keşfedilecek çok güzel şeyler olduğunu da gösteriyor..

Ela uzun süre süngerlerle oynadı. Ordan oraya su taşıdı. Topu yakalamaya çalıştı. Sonra suya çırparak eğlendi.. Çok keyifli zaman geçirdi.


Küçük Çocuğa Yapıştırmayı Öğretmek


Bir kartona yapıştırılmak üzere bir sürü kare ve üçgen kestik birlikte. Önce makas kullanmanın ne kadar ilginç olduğunu gördü.. Keserken çok eğlendi. Sonra ağzına almadığına emin olarak ve her yapıştırdığımız karede beraber "kare, her üçgende "üçgen" diyerek ev şeklinde beraber yapıştırdık.. Yapıştırmak da hoşuna gitti. Üstüne de biraz makarna ve kürdanla süsleme yapıp çok eğlendik..

Sonra beraber pamukları topak topak hale getirdik.. Ve kağıdımıza yapıştırdık. İki tane göz, bir süpürge, bir de burun kestik. Ela sonra kar kar diye dolandı bütün gün. Keşke kar görüp öyle yapsaydık ama olsun çağrışım yapar diye düşünüyorum..

7 yorum:

Evin dedi ki...

MUHTEŞEMSİNİZ! (her zamanki gibi yani; bir değişiklik yok sizde;)) )

elif ada dedi ki...

Harika olmuslar. Biz de yapistirmali olani yapalim diyoruz yarin. Optuk

Güneş Akay dedi ki...

Su ile yaptığımız her aktivite begümünde çok hoşuna gidiyor ama herşey ağzında, ıslak ıslak ağzına götürüyor çok hoşuna gidiyor.
Kardan Adam çok güzel olmuş,Elanın eğlendiği yüzünden belli, elindeki kırmızı top mu?

Sevgiler.

ZeyNes dedi ki...

Yaw şu kitabı ne yapsak da çoğaltsak...

our twins of N.Y./SEYHAN dedi ki...

ilk kez sayfanizi tikladim iyi kide tiklamisim.
bende takipcinizim bundan sonra
Ela'ya sevgiler...

Eko Anne dedi ki...

Neslihancım ;
ben sana gonderirim bu kitabı.. mail adresini yazarsan..

Evincim;
çok şekersin.. Ela her erkek cocuk karakterinde Efi diyo:)

Umur;
Öbür aktiviteyi de tavsiye ederim.. Cok super egleniyolar.

Güneşcim;
Elindeki top canım.. İlginç bi malzemesi var tenis topu gibi.

Our twins of NY
Her zaman beklerim:)

İlkiz dedi ki...

Esra, supersin valla. sunger ve su calismasinda biz de cok egleniyoruz ama su yapistirma isini hic denememistim ben, hemen deneyelim bakalim :))