5 Aralık 2009 Cumartesi

Bebeklere Fısıldayan : E.A.S.Y

Bebeklere Fısıldayan'ın Sırları kitabı'nda Hogg düzenli bir rutin öneriyor. Rutinine İngilizce harflerle E.(Eat), A(Activity), S(Sleep) ve Y(Your time) diyor. Yani sırasıyla Yemek, Aktivite, Uyku ve Sizin zamanınız. E.A.S.Y bölümünde yazanlarla ilgili sevdiğim bazı şeyler var. Bir tanesi annenin kendine ayıracak vakti olması üzerinde odaklanması. Bence bu anneler için mükemmel bir fikir. Şekerleme yap, hobilerinle ilgilen, yemek pişir, temizlik yap, bahçenle ilgilen, oku, dinlen, vs. Seni ne mutlu ediyorsa ve seni ne sen yapıyorsa onu yap. Bu bölümde başka bir sevdiğimde bir rutin oturtmanın harika nedenlerini veriyor. Eğer bir rutinin faydaları konusunda süpheliyseniz, bu bölümü okuyun derim. (sayfa 39) Aynı zamanda bir hiper programlamacı veya saat takipçisiyseniz, bu bölüm sizin için çok iyidir. Ben size ufak bir özet yazıcam. Hogg hiper programlama konusunda uyarıyor, fakat bir çok anne kendini bu tuzağa düşmüş bulur. Bu bölüm açılmanız ve herşeyi bir perspektifde tutmak için faydalıdır.

E.A.S.Y Çizelgesi
Aşağıda Hogg'un yapmış olduğu doğumdan 3 aylık olana kadar bekleyebileceklerinizin listesi var. Bakıp ilk 3 ayınızda tartabileceğiniz bir liste:
  • Beslenme. Bebeğinizin beslenmesi 25-40 dk. sürer. 3 kg ve üstündeyse beslenmelerinin arasında 2.5-3 saat dayanabilir.
  • Aktivite: Bezinin değişmesi ile birlikte 45 dk oynar. Buna tamamen katılmıyorum. Bazı bebekler beslenme ile birlikte 45 dk aktivite zamanına dayanabiliyorlar.
  • Uyku: Uykuya geçmesi 15 dk alır. Sonra 30-60 dk uyur. 2-3 haftalık bebek olduktan sonra, bebek geceleri daha uzun süreler uyumaya başlar.
  • Sen: Bir saat veya biraz daha fazla kendine ayıracak vaktin var.

Rutinin Çalışma Nedenleri

  • Herşeyin doğal olarak çalışmasında bir sıra vardır. Dünyadaki herşeyin bir işleme sırası ve kalıbı vardır. Gününüzün bir rutini vardır ve bebekde böyle sevecektir.
  • Bebekler sürprizleri sevmez.
  • E.A.S.Y. bebeğinizin herşeyin doğal düzenine alışmasını sağlar. Tabii ki E.A.S.Y Hogg'un Yemek/Uyanmak/Uyku düzeninin aynısıdır. Bebeği doyurur doyurmaz yatağına yatırmamak konusunda uyarıyor yoksa uyumak için emme'ye bağımlı olur diye. Sonra biz de genelde yemekden hemen sonra aktivite yaparız. Bu insanlar tarafından doğal olarak izlenen sıradır aslında. Çocuklarınıza aynı doğal ilerlemeyi önerin.
  • Yapı ve organizasyon ailedeki herkese bir güvenlik hissi verir. Bebek neyi bekleyeceğini bilir ve anne ve baba hayatını planlar. Aynı zamanda, başka çocuklarınız varsa işleri organize edebilirsiniz böylece büyük çocuklar gözardı edilmezler. Sadece bir bebeğiniz varken tüm dikkatinizi, ilginizi ona odaklamak kolaydır. Fakat birden çok çocuğunuz varsa, zaman ve ilginizi bölüştürmek zorundasınız. Bir rutinle bu çok daha kolaydır. İnanın bana.
  • Rutin ebeveynlere bebeklerini anlatmaya yardım eder. Bebeğiniz tahmin edilebilir rutin içindeyken, belli şeyler oluşunca anlayabiliyorsunuz artık. Yorgun bir ağlama ne zaman gelmeli anlıyabilirsiniz. Acıkma ağlamasını tanıyabilirsiniz. Bu bebeğinizin ağlamalarını tanımanıza da yardımcı olur. Bebeğinizin dilini daha çabuk öğrenmenizi sağlar.
  • E.A.S.Y. bebeğiniz için kesin ama esnek bir temel kurar.
  • Bir rutin yardımlaşmalı anne babalığı kolaylaştırır. Eğer herhangi biriniz benim gibiyse yeni bebeğinizi babayla bırakmak bile zordur. Fakat bir rutininiz olduğunda, bakan kişiye adımları öğretip bir sonraki adımı yapmasını rahatlıkla sağlayabilirsiniz. Fakat bakan herkes aynı şekilde rutine uyacak. Çocuklarınızı bakıcı ile daha rahat bırakabilirsiniz. Annem çok sık kızıma bakar. Programı bildiği için her zaman onun için kolay olmuştur. Ne bekleyeceğini ve nasıl yorumlayacağını iyi bilir. Eşimle 2 günlüğüne kayağa gittiğimizde bile programı tamamen belirli olduğundan ailem kızıma bakmakta hiç zorlanmadı. Kızım da anne ve baba ortalıkta yokken bile bir sonraki adımı bildiğinden hiç zorluk çıkarmadı. Rutin bir takım işi yapabilmek için de çok rahattır. Baba işten geldiğinde bile rutinin neresinde olduklarını bildiğinden kolayca adapte olup yardımcı olabilir.

Rutin ve Bebeğinizin Huyu
Daha önce huy hakkında yazmıştım. İşte herbir çocuk tipi ve rutinler hakkında bekleyebilecekleriniz. Bu arada bunlar sadece Hogg'un söylemleridir:

  • Melek Bebek: Kolayca adapte olur. Hastaneden gelir gelmez programa sokulabilen bir bebek biliyorum. Zor zamanları da oldu ama genelde çok kolaydır.
  • Kitap Bebek: Kolayca şekil verilebilen bir bebektir çünkü önceden tahmin edilebilir bir yapısı vardır. Bir kere önayak olursanız, fazla problem çıkarmadan takip edecektir. Ela bir kitap bebekti, ve çok kolay rutine alıştı. Ve rutinle, bir rutin olmadan yaptığından çok daha iyisini yaptı.
  • Huysuz Bebek: En kırılgan bebektir. Rutinin önceden tahmin edilebilirliğini sever. Tutarlılık bu bebekte bir anahtardır. Bir rutinde olmayan huysuz bir bebeğin anlaşılamayan ağlamaları mutlaka olur. Huysuz bir bebeğin ipuçlarının iyi takip edilemsine ihtiyacı vardır doğru zamanda yatağa yatırılmalıdır. Ela bir huysuz bebek olmamasına rağmen eğer yatırılması gereken zamanda yatırılmazsa çok arıza çıkarabilen bir bebektir. Fazla yorulduğu için çok enerjikleşip uyumayı da reddeder. Normalde hiç uğraşmadığımız halde bu zamanlar çok uzun zaman onu uyutmak için uğraşmak zorunda kalırız.
  • Hareketli Bebek: Programa karşı koyabilen veya rutin esneme gösterirse rahatlıkla değiştirmeye meyilli bir bebektir. Eğer kendisi için uygun olmayan birşey yapıyorsanız bunu size hemen anlatır. Sakinleşmesi ve uykuda kalması en zor bebektir.
  • Nazlı Bebek: Önce kolay kabul etmez görünebilir ama rutine başladığınızda daha mutlu olacaktır.

Rutini Oturtmak

  • Önce hepsini yazın. Log tutun. Bebeğiniz ne zaman besleniyor, ne kadar besleniyor, ne kadar sürüyor, dışkı hareketleri, ıslak bezleri, yapılan aktiviteler, banyo zamanları, ne kadar uyudu, siz kendi zamanınızda ne yaptınız ve iç yorumlarınızı da ekleyerek not tutun.
  • Bebeğinizi bir insan olarak tanıyın ve olduğu gibi kabul edin. Olmasını istediğiniz bebek olması için çalışmayın. Daha önce bebeğinizi tanıyın ve çocuğunuzun kişiliğini tanımak konularında yazmıştım.
  • Sakin olun. E.A.S.Y. Bebekleri tatlı, basit ve yavaş hareketler severler. Hareketlerinizi onun hızına ayarlayın.
  • Tutarlı bir program yapın. Daha sonra bununla ilgili de bir yazı yazacağım.

3 yorum:

Defne'nin Annesi dedi ki...

Biz rutin oturtmakta biraz zorlandık (söz geçiremediklerimden dolayı) ama ne zaman Defne rutinini benimsedi, kendisine bakan herkesi de bu rutine uydurdu. Daha huzurlu, daha mutlu bebekler için E.A.S.Y olmazsa olmaz:)

lalettayin dedi ki...

32 haftalık hamileyim,şimdiye kadar okuduğum onlarca kitap arasında bana net, mantıklı ve doğrudan pratiğe yönelik en güzel bilgileri veren kitap sanırım bu oldu. Daha da okuyorum bitirmedim. Ama merak ettiğim bir nokta var, çocuk ortalama akşam 7-8 arası uyuyor tamam. E biz misafirliğe filan gittiğimizde nolacak? Akşam gezmesine hiç çıkılmıyor mu? evde bakıcı/biri mi beklemeli illa?Annelerin bu konudaki deneyimlerine ihtiyacım var

Eko Anne dedi ki...

Bebekler çok minikken akşam biryere gitmiyorduk gerçekten. Çünkü onlar için yorucu bir deneyim. Ama biraz büyüdüklerinde gittiğimiz yer neresi olursa olsun o saatte rutinlerini uygulayıp uyutuyorduk. Eğer Açıkçası genelde 1 yaşına kadar öyle durumlarda bile bebekleri anneanne gibi birine bırakıp gitmeyi onların uyku rutinlerini bozmamayı tercih ediyorduk. Benim için çocukların rutininin bozulmaması en önemlisi.