7 Aralık 2009 Pazartesi

Sucuk Aktivitesi

Siz nasıl sucuk yapılıyor biliyor musunuz? Ben de bilmiyordum. Biz sucuğu çok severiz. Ama çok uzun zamandır sucuklardaki renk ve tat artırıcı özellikle nitrat gibi katkı maddeleri yüzünden kesinlikle almıyoruz. Gerçek anlamıyla yılda bir kere tanıdığımız bir kasap kendi köyünde yaptığı katkısız sucuktan getiriyordu ondan alıyorduk. Onda bile ben katkısız ama etin hangi kısımları ile yapılmış acaba diye düşünmeden edemiyordum. Salam, sosis türü gıdaları zaten hiç tüketmiyoruz ama sucuk resmen aşerme kıvamında sevdiğim için cocam sağlıklı sucuk yemenin yollarını bulmaya çalışıyordu..

Sonunda bulduk. Cocamın amcası da uzun yıllar Kayseri'de yaşamış nasıl sucuk yapılır biliyor. Bir de kıyma makinesi var biz dedik yaparız bu işi.. Öncelikle sağlıklı olduğuna emin olduğunuz etin güzel kısımlarını kıyma yapıyorsunuz sonra miktarlarını benim bilmediğim oranda eti korumak için baharat, sarmısak ve tuz koyuyorsunuz. Bu eti koruyormuş. Bir de bağırsak alıcaksınız. Bu da satılıyormuş. Ama gerçek bağırsak olucak bir de plastik benzeri bir malzeme satılıyormuş, onu düşünemiyorum. Bağırsak'a da kıymayı makineden geçirerek dolduruyorsunuz. Sucuğun kuruması için uygun bir hava varmış. Hem biraz güneş olucak ama öyle bozulacağı kadar değil hem de rüzgar olucak ki astığınızda et hızla korusun. Sonra da tabii pişirerek yiyorsunuz. Tadı harika oluyor.. Bu arada benim anlattığım gibi üstünkörü yapılmıyor ben anafikrini anlattım. Korumak için eklediğiniz doğal malzemeler, rüzgar ne kadar kuruyacağı gibi detaylar çok önemli. Bir gün sucuk ekmeğe beklerim.

Neyse biz de 5 kişi cocamın ailesinin evinde bu işe giriştik.. Yukarıda sağlıklı olduğuna emin olduğumuz sucuklarımızı görüyorsunuz..
Bu yazıları da (yazı 1, yazı 2 gibi) okuduktan sonra bir daha asla marketten sucuk almamaya yemin edebilirsiniz benim gibi.

3 yorum:

füsfüs dedi ki...

off çok güzel görünüyorlar, afiyet şeker olsun
salam sosis bizim için de bitti, uzun süredir almıyoruz ama sucuğu eşim seviyor arada alıyor ama defne hiç yemedi, bakıyor acı acı diyor hiç istemiyor, biz karşısında yiyoruz ama 40 yılda bir o da:)

Defne'nin Annesi dedi ki...

http://yemeksihirbazi.blogcu.com/ev-yapimi-sucuk/4591007

denenmiş ve çok güvenilir bir tarif. gönül rahatlığıyla yapıp, afiyetle yiyebilirsiniz:)

Evin dedi ki...

aman Allah'ım! o sucukların tadı da o kadar farklı olur ki, off.. elllerinize sağlık. Ele'nın da eli değdiyse zaten tadına hiç doyum olmaz artık onların;)