13 Aralık 2009 Pazar

Ela 17 aylık

Ela, Anneannesinin gözlüğü ile


Ela 17 aylık oldu. Ne zamandır gelişimi ile ilgili hiçbir şey yazmadığımı farkettim.. Son günlerde çok gelişim katetti, bunları yazmazsam unutucam elimizde bir veri olsun istedim. Kendisi de büyüyünce okur bunları.

Öncelikle bu hafta Ela'yı doktor kontrolüne götürdük.. Önce fiziksel muayenesini yaptı ve çok sağlıklı olduğunu söyledi. Sonra bize gelişimi ile ilgili sorular sordu.

Fiziksel Gelişim: Bu aydaki bir bebek için şu soruları sordu. Koşuyor mu?, Zıplıyor mu?, Tırmanıyor mu? Oturduğu yerden hafif atlayarak iniyor mu? Geri geri yürüyor mu? Bunların hepsini Ela çok uzun zamandır yaptığı için hiçbir problem yok. Hele tırmanmak ah o tırmanması yok mu.. Acaba benim yapay kaya tırmanışına olan ilgimi mi aldı bu çocuk. Kendinden yüksek heryere tırmanma güdüsü var. Büfeye tırmanıp ordan masanın üstüne atlamaya çalıştığı için salondan büfeyi kaldırdık. Zaten bu konuda da bir yazı yazmayı düşünüyorum.

Kilosu : 10.700
Boyu : 81.5 cm (2.5 ayda 4.5 cm uzamış ve % 75 persentile girmiş. Çok mutluyum belki de benim gibi kısa boylu olmaz.)

Her neyse fiziksel gelişiminde zaten her zaman beklentilerimizin üstünde olan Ela için aslında biz konuşma becerisinde mi geri diye düşünüyorduk. Öyle değilmiş.

Konuşma Becerisi: Kaç kelime söylüyor diye sordu.. Biz de anne, baba, anane, dede, gel, git, kalk, ver, kelimelerini çok güzel söylediğini bunun dışında da düzgün söyleyemediği ama söylediği çok kelime olduğunu söyledik. Doktor bu ayda 3 kelime söylemesinin bile normal olduğunu bu kadar kelimenin çok güzel olduğunu söyledi. Hatta "anne gel, baba kalk" gibi iki kelimeli cümleler kurduğunu söylediğimizde bunun 18 aylık bir bebekte beklenen gelişim olduğunu söyledi. Biz de yakın çevremizdeki çok yakın arkadaşlarımızın 2 yaşındaki kızlarının konuşma becerilerini çok yakından takip edebildiğimiz için Ela'nın bu konuda ilerlemesi gerektiğini düşünüyorduk ama Ela zaten çok iyi konuşuyormuş. Ultra güzel konuşan, konuşma becerisi çok çok iyi olan arkadaşımızın kızıymış:) Ben her bebeğin kendi gelişiminin normal olduğunu bildiğim için bu konuda bir takıntım yoktu ama güzel konuşması da hoşuma gidiyor..

Son bir iki günde bir aşama daha kaydettiğini düşünüyorum çünkü artık manalı cevaplar vermeye başladı. Örnek diyaloglar :
Ben: Kızım napıyorsun ?
Ela: Kaka
Ben : Noldu şimdi kalktın?
Ela : Bittiii

Ben: Kızım neren ağrıyor?
Ela: (Gösteriyor)
vs.

Gelişiminin de iyi olduğunu söyleyen doktor daha ne desin bizi postaladı. Aşı da yaptırtmadığı için hastalanırsa hemen gitmemizi söyledi ve 2 yaşına kadar lütfen anne sütüne devam edin dedi.
---------------------
Ela şu sıra bizi kandırmaya bile başladı. Sürekli kaka olayını kullanıyor. Kaka diyor götürüyoruz oturuyor, gülüyor sonra kalkıyor ve bunu yemek yememek ve yatmamak için kullanıyor. Gerçekten kakası geliyormu numara mı yapıyor zor anlıyoruz. Gerçekten kakası geldiyse ve tuvalete yaparsa diye bu fırsatı kaçırmak istemediğimden şu sıra zorlanıyorum. Ama sanırım bir süre takmıycam tuvalet alışkanlığını erteliycez.

"Baba, kalk" diyor. Bir yere götürücek diye kalkıyor babası. Geçip kendi oturuyor.

Öksürük konusunda çok hassas olduğumu bildiği için öksürüyor taklidi yapıyor. Beni sinir ediyor.
"Anne Meme" sözünü de hoşlanmadığı durumlardan kaçmak için kullanıyor.
Birşey elinde diyelim, aldık elinden ve başka biryere koyduk. Bize onu istediğini unutturmaya çalışıyor ve başka yere bakarken birşeyle uğraşırken gidip tırmanıp onu almaya çalışıyor. Asla unutmuyor ama plan yapıyor ağlamak sızlanmak yok. Bu özelliğini seviyorum aslında kendi işini kendi yapıyor.

Başka çocuklarla oynarken de sesi çıkmaz. Sessiz yaramazdır o. Birisi elinden birşey aldı mı asla ağlamaz veya bana gelmez. Gidip o da onu almaya çalışır. Düşerse kalkar, biryeri acımadıysa asla ağlamaz. Ama bunda benim Ela düştüğünde yerimden bile kalkmamamın ve bunu özellikle yapmamın çok payı var. Geçen gün yere düştü ve ağzı kanadı. Ne kadar az ağladığına arkadaşlarım inanamadı.

Çok sıcak kanlı. Girdiği ortamlarda insanlar ona bakmıyorsa nerdeyse kendine baktırıp güldürene kadar insanların yüzüne bakıp gülüyor. Bu nasıl bir özellik bilmiyorum, genleriylemi gelmiş. Ben insanların yüzüne hiç bakmam. Hatta soğuk görünüşlüyümdür. Arkadaşlarının elini tutmayı, onlara sarılmayı çok seviyor.

Sürekli elinde dergi ile geliyor. Deygi deygi diye hergün sayfaları anlattırıyor bana..
Hayvanları taklit ediyor ve çok güzel yapıyor. Sanırım beraber belgesel seyretmemizin faydasını görüyoruz. Penguen gibi yürü diyoruz. Ayaklarını kırmadan yanlara eğilerek yürüyor.
Kurbağa napıyor diyoruz. Yukarı doğru zıplıyor..
Köpek diyoruz, parmak uçlarına kalkıp pati pati yürüyor.
Tavşan diyoruz, öne doğru zıplıyor.
Köpek ve kedilere özel ilgisi var. Sürekli miyav ve haf diye geziyor. Evdeki hayvanlarını öpüyor.

Temizlik imandan gelir.

Eline aldığı her bezle biryerleri siliyor. Yerleri, gökleri, kendini, beni. Çamaşır sepetini beraber taşıyoruz. İçinden çamaşırları alıp bir de silkip bana veriyor asmam için. Bulaşık makinesini birlikte boşaltmaya, çamaşır makinasını birlikte doldurmaya çalışıyoruz. Ücretsiz işçim biraz daha büyüse daha rahat edicem sanırım.

İlk kez bir lego yaptı. Lego, puzzle türü oyuncaklarla pek ilgilenmiyordu. Yeni yeni ilgilenmeye başladı. Oyuncağın üstünde kaç yaş için yazarsa yazsın, çocuk hazır olduğu zamanı kendi belirliyor. Henüz bir puzzle'ı kendi yapabildiği olmadı bu arada. İlgisini çabuk kaybediyor. Ela'nın oynamayı sevdiği şeyler aksiyon üzerine. Hoplasın, tırmansın, karıştırsın, koşsun, una bulansın, dansetsin.. Sanırım bu yönde ilerlemememiz daha doğru olacak. Biz de bu yüzden ona sportif faaliyetleri daha çok sunuyoruz ama yine de zaman zaman bu tip aktivite de sunup deniyoruz.

1.5 yaşına bir ay kaldı ve geçtiğimiz ay içinde çok değişim oldu Ela'da. Hergün bana öğrenme ve bir insanın keşfetmesi ile ilgili yeni şeyler düşündürüp, öğretiyor. Bu maceraya tanık olmak çok zevkli gerçekten.

3 yorum:

füsfüs dedi ki...

maşallah elaya
her çocuk ne kadar farklı gerçekten, defne 70-80 kelime çok rahat söylüyordue ama daha hiç anne gel bile diyemedi, hala tek tek
merdiven çıkmayı yeni yeni serileştirdi ama puzzle da usta, hepsi kendine özgü işte ama hepsi çok tatlı, öperim küçük dağcıyı

Güneş Akay dedi ki...

Bence biraz daha büyüdüklerinde bu işleri yapmayacaklar :=)

Her çocuğun ilgi alanı farklı oluyor, onlar zamanlarını iyi ayarlıyor, ne zaman neyi yapacaklarını çok iyi biliyorlar.

Sevgiler.

MELİSANIN HATIRALARI dedi ki...

Elaya ve Annesine bravo.ne kadar tatlı olduğuna şahidim :)