6 Kasım 2009 Cuma

Aktivite Günü ve Yaprak Bileziği

Son günlerin karışık gündeminden sıyrılıp kızımla güzel bir gün geçirdik. Hava güzel olduğu için kendimizi sabah Meral ve Melisa ile birlikte dışarı attık. Çıtır Simit'teki kahvaltı sırasında Melisa ile Ela iyice yakınlaştılar. Ela çok sıcakkanlı bir çocuk zaten, daha önceden tanıdığı miniklerle bağ kurmak çok istiyor, eğer karşıda da Melisa gibi kendine benzer bi minik varsa işte böyle güzel manzaralar çıkıyor karşınıza. Sevgi her zaman çok güzel görüntüler yaratıyor.

Minikleri biraz daha yormak için kendimizi Lozan Park'ına attık. Görüntüleri çekemememin sebebi Melisa ile Ela burada kendilerini çamura, toprağa, suya boğdular ve sürekli gözkulak olmamız gerekti. Uykuları geldiği iyice belli olunca bu güzel sabahı noktaladık ve kendimizi eve attık.
İşte yorulan çocuk böyle uyur. Çok keyifli değil mi..

Öğleden sonra yine kendimizi bir parka attık ve torbamıza yapraklar topladık. Ne kadar çeşitli yaprak var bunları görmek için. Bu aktiviteyi "101 Fun Easy Games That Help Kids to Learn to Focus" kitabında görmüştüm. Sonbaharla birlikte Ela ile yapalım diye düşündüm.. Yaprakları beraber toplarken "aa bak bu yeşil, bu büyük, bu ne kadar ilginç" şeklinde dikkatini çekiyorsunuz. Sonra evde yaprakları kağıtlara yapıştırdık. Amaç yine doğadaki farklılıklara çocuğun dikkatini çekmek.

Sonra da Ela'nın çok hoşuna giden kısma geldik. Ela'nın bileğine bir şeffaf bandı bilezik gibi doladım ve yaprakları üstüne yapıştırdım. İşte size doğal yapraklardan yapılan bir bilezik. Bu bileziği çok farklı şeylerden de yapıp çocuğa öğretebilirsiniz.. Ela baya "yapya, yapya" demeye başladı ve bileziğini kolundan hiç çıkarmayıp bütün gün herkese gösterdi.. Yaprakların döküldüğü şu günlerde her gün başka bir bilezik bile yapılabilir.. Bu aktiviteyi daha büyük yapraklarla daha büyük bant kullanarak da yapabilirsiniz.

Şimdii, bu aktivite kitabın 1-3 yaş arası çocuklar için olan bölümünde geçiyor. Çocuklar önce doğayı yaprak bulmak için gezerken çevresine dikkat çekiyorsunuz. Sonra biraz yardımla yaprakların değişik büyüklükleri, şekilleri, damar konfigurasyonları, desenlerine dikkatini çekiyorsunuz. Mesela "aa bak bu kalp şeklinde, bu da ok'a benziyor dimi" gibi. Her yaş için tekrar yapılıp daha fazla şey farketmesini sağlayabilirsiniz. Bir de çevrede dikkat edilecek şeyler olduğunu öğreniyorlarmış.

Bu aktiviteden sonra üstte Ela'nın burun deliklerinden bademciklerini görmek zorunda kaldığınız fotoğrafı aslında büyüdüğünde ilk çektiği fotoğrafı görsün diye koydum.. Görüntü kirliliği için özür dileriz.

3 yorum:

MELİSANIN HATIRALARI dedi ki...

Çok keyifli bir gündü.Teşekkür ederim.
Uyku konusuna katılıyorum temiz hava ,bol güneş ve aktivite çok yararlı.
Ayrıca yaprak bilezik fikrini çok tuttum.
Sevgilerimle.

Limonlu Turta dedi ki...

Esracığım,
Bu bahsettiğin kitap TR'de satılıyor mu? Eğer burada yoksa kısa bir süre için senden ödünç alıp fotokopi yaptırabilir miyim?
Bir de benim bir öneri olarak ortaya attığım ve sonra üzerime kalan çok yazarlı haydi oynayalim blogum var. Sana şimdi bir davet göndereceğim. Blogunda yayınladığın oyunları ister aynen istersen link vererek bu bloga da koyabilirsen çoook şayane olur.
Elacığım yine sıcacık, tadından yenmiyor:)
Öperim,
ç.

ZeyNes dedi ki...

Kitaptan yaptığın aktiviteleri bloga yazarsan cok iyi olur gercekten...Ela ve Melisa'nın mutluluklarını yansıtan resimleri sabah sabah günümü aydınlattı:)