21 Nisan 2010 Çarşamba

Hamilelikte Emzirme

Hamilelikte Emzirmek Güvenli midir?

Bilinenin aksine çoğu durumda, EVET. Şu anda hamilelik sırasında emzirmenin güvenliği hakkında herhangi bir tıbbi araştırma yapılmamıştır yani belirleyici bir yapmama uyarısı yapamayız. Eğer kilo kayıplı, kanamalı veya erken doğum riski olan komlikasyonlu bir hamilelik geçiriyorsanız, durumunuzu doktorunuzla konuşmalısınız. Kişisel durumunuza ve duygularınıza dayanarak, emzirmeye devam edebilirsiniz, emzirmeyi azaltabilirsiniz veya memeden kesebilirsiniz.

Emzirme Kasılmaları

Emzirme sırasında rahim kasılmaları olsa bile, bunlar hamileliğin normal bir sonucudur. Benzer kasılmalar, çoğu çiftin hamilelik boyunca devam ettiği cinsel ilişki sırasında da olabilir.

Düşük / Erken Doğum Riskleri

Bu çok sık rastlanan bir endişedir, fakat güçlü bir temeli yokmuş gibi görünüyor. Geçenlerde hamile rahim üzerine yapılan bir araştırma göstermiş ki sağlıklı hamileliklerde emzirmenin düşük veya erken doğuma neden olacağı endişesi hakkında kuramsal bir temel bulunamamıştır. Onun yerine rahimin, emzirmenin ortaya çıkardığı oksitosine reaksiyonu önleyen birçok güvenliği vardır.

İlginç olarak, düşük ve erken doğum uzmanları, emzirme ve bu tip hamilelik komplikasyonları arasında potansiyel bir bağ görenler arasında değildir.Düşük uzmanı Profesör Lesley Regan Adventures in Tendem Nursing kitabında belirttiği üzere anne daha önce düşük yaşamışsa veya o anda düşük tehdidi varsa bile emzirmenin hamileliği etkilemesi için bir neden görmemiştir.

Annenin Sağlığı

İyi beslenen bir annenin hamilelikte besin açısından riskde olduğunu gösteren bir kanıt yoktur. Emzirmek; anne hamilelikte emzirse bile annenin osteoporoz riskini yükseltmez. Emzirmek kadının göğüs kanseri riskini azaltır.

Emzirilen'in Sağlığı

Çocuğunuz ikinci yılında ve sonra da emzirilmekten fayda sağlayacaktır. Süt hamilelikte de normalde olduğu kadar güvenlidir, fakat hamilelik sütün azalmasını sağlayabileceğinden anne ve çocuğun daha çabuk bırakmasına neden olabilir. Eğer hamilelik çocuğun daha az süt almasına neden olacaksa, çocuk sütün sağlık için avantajlarından daha az yararlanabilecektir. Gerçekten, 2 yaşından önce emzirmeyi bırakmak, Amerikan Aile Hekimleri Akademisi'ne göre çocuğun hastalık riskini artıracaktır.

Kapsamlı emzirme ve ebeveynlik sitesi Kellymom'dan çevrilmiştir.

2 yorum:

Filiz Morkoç dedi ki...

Biz de iştahla emen oğlumu 20 aylık iken yani ben 4. ayıma girdiğimde doktor tavsiyesi ile sütten kestik. Hala içimde uktedir ve oğlum hala versem emecekmiş gibi seviyor memelerini.. Bilmem iki numara gelince onu mememde görünce halimiz nice olacak?

Suzan dedi ki...

Kızıma hamile kaldığımda oğlum hala emiyordu ve ben de doktoruma sorarak emzirdim. 2,5-3 ay kadar.Sütün tadı bozulur derler ama gayet güzel emiyordu. Üçümüz de bir zararını görmedik:))