15 Nisan 2010 Perşembe

Bebeklere Fısıldayan: Büyüme Atakları

Büyüme atakları bir rutin izleyen anneler için çok problem yaratan şeylerdir. Bazıları daha çok besleyip yeni bir alışkanlık başlatmaktan korkar. Bazıları daha fazla besler fakat nerde duracağını bilemez ya da durmaktan korkar. Büyüme atakları çok gizemli görünür. Aşağıda Tracy Hogg'un kitabında büyüme atakları ile ilgili neler söylediği var. (Sayfa 116)

Büyüme atakları emziren anneler için mama veren annelerden daha çok "problem"miş gibi görünür. Fakat her iki tarafın da problemleri vardır. Eğer bebeğiniz 2.5-3 saatlik rutininizde güzelce besleniyordu ve birden bütün gün yemek yemek istiyorsa, bir büyüme atağı içinde olması büyük ihtimaldir. Hogg bunun 2 veya 3 gün sürdüğünü söyler. Ben de eklemek istiyorum kü, eğer büyüme atağına önem verirseniz sadece birgün veya 2 de sürebilir. Eğer daha çok beslemeyi reddederseniz, büyüme için gerekli kaloriler daha uzun sürede dolacaktır. Hogg der ki, eğer bebeğinizi beslerseniz 48 saat civarında sürecektir. Sonra bebeğiniz rutinine geri dönecektir.

Büyüme atakları ne sıklıkta olur? İlk 4 ay sıklıkla olur. Hogg 3-4 haftada bir olduğunu söylüyor. Hogg büyüme atağının, süt kaynağının azalması ile karıştırılmaması için uyarıyor. Aklınızda olsun arada bir sağarak süt kaynağınızı kontrol edin.

Büyüme atağı nasıl çalışıyor? Anne daha çok süt uyarımı aldığı için daha çok süt üretmeye başlıyor. Bebeğiniz daha çok süt ürettirmek için daha sık yiyor (belki de daha uzun süreli emiyor). Vücudunuz sonra bebeğin alması için daha çok süt üretiyor. Eğer mama ile besliyorsanız, verdiğiniz mama miktarını artırabilirsiniz -- bebeğin bir alışda daha fazla içeceğini varsayarak. Eğer emziriyorsanız, beslemenize ekstra bir emzirme eklemek zorundasınız.

Eğer bebeğiniz sadece gece daha açsa,muhtemelen büyüme atağı değildir. Bebeğiniz gün içinde yeterince kalori almıyor demektir. Gününüze bir besleme daha eklemelisiniz. Başka bir opsiyon da günün ilk emmesinden sonra kalan sütü sağmaktır. Bu sütü saklayın ve bebeğinize gece biberonla verin.

1 yorum:

Burcu.. dedi ki...

Çok güzel bilgiler.
Haftasonumuz bu ataklardan biriyle, ağzına biberon yapışık şekilde yaşayarak geçti.
Az az sık sık yemek; sürekli ve bol bol yemek olarak değişmişti.