26 Ekim 2009 Pazartesi
1 yaşından sonra Uyku Sorunları
* Uyku sorunları 1 yaşından sonra da devam edebilir.
Küçük çocukların %66'sı uyku ile sorun yaşıyor. Haftada en az bir gün yatma saatini geciktirmeye çalışmak (%32), yatmayı tamamen reddetmek (%24), ve/ya gün içinde aşırı yorgun düşmek (%24). Neredeyse yarıya yakını gecede bir kez uyanıyor. %10'u birkaç kez uyanıyor ve ortalama 20 dk ayakta kalıyor.
* Bebek ve çocukların büyük kısmı çok geç bir saatte yatıyor.
Bebekler için ortalama yatağa gitme saati 21.11, küçük çocuklar için 20.55'miş. Çoğu akşam 9'dan sonra yatıyorlarmış. Bu soruna sıklıkla rastlanıyor. Ailelerin bir kısmı işten eve geldiklerinde çocukları ile daha fazla vakit geçirebilmek için onları uyanık tutmaya çalışıyor. Diğerleri ise belirli bir saatte yatağa gitme ile ilgili bir alışkanlık kazandırmamış. Çocuklarla akşam vakit geçirmek için onları ayakta tutmayın. Sizin çalışmanız onların suçu değil. Onların erken saatte yataklarına gitmesi ve gece uykularını alması gerek. Küçük çocukların 20.00 ile 21.00 arası yataklarında olması gerek. İşin ilginci istatistike göre ne zaman yatarsa yatsın ortalama kalkış saatleri sabah 7.30 olarak görülmüş. Çocukların yeterli uykuyu neden alamadıklarını görmek için profesör olmaya gerek yok. (Bu çocukların hiperaktivite ve agresif davranışlara neden olan sebeplerden biridir. )
* Ebeveynler kendilerini tamamen çaresiz hissedene kadar kötü uyku alışkanlıkları ile yaşamaya devam ediyorlar.
Çoğu kişi gece çocuğum çok uyanıyor diyor. Diyorum ki gece beslemeyi kes uyanmaz, 9 aylıktan sonra beslenmeye ihtiyacı yok. Ama kesmiyor ve hala çocuğum gece çok uyanıyor diyor. Veya gündüz uyumuyor şu saate kadar yatmıyor diyor. Diyorum ki saatleri sen belirliyceksin bir rutine sokucaksın bunu da ona öğreticeksin bizim ki kendi kendine süper uyku uyumuyor. Hala aynı şeylere devam edip, şikayete de devam ediyor. Anne babalar kabul edin çocukların uyku alışkanlıklarının sebebi sizsiniz. Siz ne öğretirseniz çocuk onu yapıyor. Küçük bir çocuğun kendi kendine bayılmasını beklemeyin.
Birçok ebeveyn bebeklerine nasıl uyumaları gerektiğini öğretmiyor. Hatta bu ebeveynler uykunun öğrenilen bir sanat olduğunu da kabul etmiyorlar. Kendi kendilerine öğreneceklerini bekliyorlar. Bebekler küçük bir çocuk olduğunda hatta 2- 3 yaşlarına gelip sorunları büyüdüğünde nasıl çözüme ulaştırabileceklerini bilmiyorlar.
2 yaşında rastlanan uyku sorunları
Gelişimsel değişiklikler ve artan bağımsızlık hissi, 2 yaşına ait sorunların nedenini açıklar.
Küçük çocukların tv izlemeleri aşırı uyarılmalarına neden olur. Bu da kötü rüyaların, kabusların oranını artırıyor. Bunlar kötü rüyalardan çok fiziksel bir uyarım ve dışavurum gibidir. Küçük çocuklar uykularında bunları tekrar tekrar yaşarlar.
Çocuk yürüyor, koşuyor ve aktif bir yaşama sahiptir artık. Aktif olmanın yanında meraklıdır da. Bu yeni aktiviteler zaman zaman ona çok gelir bir de bunun yanında televizyon, aşırı heyecanlı aktiviteler yapar ve aşırı uyarılırsa uyku problemleri başlayabilir.
Son zamanlarda ev içindeki düzeninizde bir değişiklik yaşadıysanız.
Diş çıkarıyorsa. Yene aktivitelere başladıysanız. Dİğer aile bireylerinin hayatında, iş, sağlık ya da çocuğunuzun yanında olmak konularında son zamanlarda değişiklik yaşadıysanız.
Çocuğunuzun iyi uyku aktiviteleri değişebilir. Çünkü o artık duygusal hayatı da olan bir bireydir.
15 aylık olmasından itibaren bebekler artık sebep sonuç ilişkisini kurarlar. Eğer bebeğiniz azı dişlerini çıkardığı için gece 3'te uyanıyorsa o gece de herşeyi doğru yapmanız gerekir. Eğer sadece bu gecelik ona kitap okuyarak uyutacağım derseniz, ertesi gece de aynı saatte uyanıp sizden kitap okumanızı bekleyeceğine şüpheniz olmasın. Sadece bir kere onlar için yeterlidir.
Kızım araba koltuğunda çok ağladığında sadece bu kerelik kucağıma alayım diyen anneme bunu ben anlatamadım:)
Bir ebeveynin bu tuzağa düştüğünü anlamak çok kolaydır. Çocuğunuz gün içinde öfke nöbetleri yaşıyor mu? Küçük bir çocuk anne babayı manipüle etmeyi öğrendiğinde bunu tüm davranışlarına yansıtacaktır. Bu dönem aynı zamanda onların "Hayır" dönemidir. O yüzden yemek, uyku ve davranış konularında artık çok daha dikkatli olmanız gerekir.
3 yaşında rastlanan uyku sorunları
2 yaşındaki sorunların çoğu devam eder. Buna ek olarak bu dönemde çocuklar çevrede yaşanan değişimlerden çok daha fazla etkilenir . Yanındaki herkes ona göre bir oyun arkadaşıdır. Hiçbirşeyi kaçırmak istemezler böylece uyumak da istemezler.
2 yaşındaki davranışlara devam etmekle birlikte, uyku sorunları bu evrede her zamankinden daha yorucu bir hal alır. Artık konuşmaktadırlar; bir bardak su, bir masal veya biraz sarılıp koklaşma isteklerini dile getirirler. Bunları yaptırmak için sınırsırzca konuşup, pazarlığa girişebilirler. Sizi rahatlıkla manipüle edebilecek çocuğunuz için rutininize devam etmelisiniz ama değişiklikler yapmanız gerekebilir.
Ne zorlukta olursa olsun yatma vakti ritüelinizi devam ettirin. Başınıza gelecekleri önceden sezebilirsiniz. Mutlaka kitap okumaya ve sarmaş dolaş olmaya özen gösterin.
Çocuğunuz bir uyku periyodunda ağladığında hemen odasına gitmeyin.
Devam eder de ağlarsa içeri giderseniz önce içeri girin ama iletişime geçmeyin.
Yatır/Kaldır yöntemi sadece yatır yöntemine dönüşmüştür.
Yanına gittiğinizde kalkmışsa tekrar yatırmalısınız.
Tekrar bir güven ortamı yaratılması gerekiyorsa odasına bir yatak götürerek onun odasına yatabilirsiniz. Ama kendi yatağınıza almayın. Sürekli sizin odasında olduğunu kontrol eden, yatak korkusu olan çocuklarda bir süre odasına yatıp sonra yavaş yavaş yatağı dışarı çıkartarak bu problem atlatılabilir.
Hiçbir zaman bir bebek yatağında yatmamışsa artık doğrudan bir çocuk yatağına geçiş doğru olacaktır. Uyandığında yatağından çıkmamasını ona hep hatırlatın. Hatta bir oyun yaratıp sabaha kadar yatağından çıkmadığı hergün için bir ödüllendirme yapılabilir. Ama bu bir oyun olmalı yoksa herşey için ödül bekleyebilir.
Her zaman siz onun yatağına gidin kendi yatağınıza almayın.
Hatta artık ona sizin odanıza girerken kapıyı çalması gerektiğini öğretmelisiniz.
Çocuğunuzu rahat ettirmek ile onu şımartmak arasındaki farkı bilmelisiniz.
Çocuğunuzun içinde bulunduğu dönem karmaşık bir dönem olduğundan her zamankinden çok ilgiye ihtiyaç duyacaktır. Ona yardımcı olurken onu şımartmamanız gerekir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
5 yorum:
Uyku sorunlarıyla ilgili çok fazla yazı okudum ama bunu okumamıştım..Yavaş yavaş gece emmeyi bıraktırıp gündüz uykusunu da toleranssız uygulamayı düşünüyoruz.Hemen olmasa da düzene gireceğinden umutluyum.
İnşallah Bigecim;
Yoksa yazık oluyor sana da.
Güzel bir yazı olmuş.Ellerine sağlık Esracım.çok dogru çook.
Merhaba, kızım tam bir yaşında ve şimdiye kadar hiç yatağında yatıramadım, hep benimle yattı. Acaba bundan sonra nasıl alıştırabilirim odasında uymaya?
Odasındaki yatağına yatırarak ve kesinlikle onun yatağına yatmıyacaksınız. yanına bir cekyat veya yatak cekiceksiniz.. birkac gun burda yatacaksınız. yavas yavas yandaki yatagı onun yatagından uzaklastırıcaksınız. yatır/kaldır yontemi de olabilir. dilerseniz bana erdoesra@gmail.com'dan mail atın. konuşalım
Yorum Gönder