4 Ekim 2009 Pazar

1-7 Ekim Dünya Emzirme Haftası

Ela Naz 6 günlük - Emdikten sonra


Emzirmek bir annenin bebeği ile yaşadığı en özel anlardan. Bebek kadar anneyi de bağımlı kılan, ilk zamanlar zor ve uğraşlı olduğu düşünülen sonra bitmesin diye uğraş verilen çok güzel bir eylem. İlk 6 ay anne sütü bebekler için inanılmaz önemli. Sonrası da önemli ama ilk 6 ay vahim derecede.

Öncelikle emziren ve emzirecek anneler için bir yazı yazdım. Buradan okuyabilirsiniz. Ne inanılmaz bir şey birkez daha görüyorsunuz.

Ela Naz'ın doğar doğmaz başlayan emme macerası hala devam ediyor. 15 aydır zevkle, sabırla, her geçen gün onunla olan bağımı koparmak istemeyerek emzirmeye devam ediyorum. Sayısız yararlarını bilmemin yanında çok faydasını gördüm. Gaz sancısı çektiğinde sakinleştiğine tanık oldum, çok sinirli çok ağlarken hep emerek sakinleştiğini gördüm. Kimse ama kimse beni anne sütünün artık bir faydası yok bırakabilirsin, bırakmalısına inandıramaz.
Bu bir yalan..
Şuna bir bakın --
2. yılında yani 12-23 ay arasında 448 ml anne sütü bebeğin
- % 29 Enerji ihtiyacını
- % 43 Protein ihtiyacını
- % 36 Kalsiyum ihtiyacını
- %75 Vitamin A ihtiyacını
- %76 Folik asit ihtiyacını
- % 94 Vitamin B12 ihtiyacını
- % 60 Vitamin ihtiyacını karşılıyormuş..

İnanabiliyormusunuz elinizdeki güce..

-- Hatta ve hatta Bangladeş'de yapılan çalışmalara göre anne sütü bebeğin 2. VE 3. yıllarında (3. yıl diyorum) çok önemli bir Vitamin A kaynağı imiş.
-- 2 yaş civarı emzirilen bebeklerin 2 yaş sendromu bilmediğini biliyormusunuz veya çok rahat atlatılıyormuş.
-- Katı besin alan bebeklerin sütten kesilmesi gerektiğini duyup dururuz. 1 yaşından sonra gerek yok bla bla bla.. Araştırmalar bunun tersini gösteriyor.. Bu yazıda ve Bu linkte kendinize referansları ile çok neden bulabilirsiniz..

Ben 15 aylık kızımı emzirmeye devam ediyorum.. Kendi isteğimle bırakmamaya kararlıyım. Kendisi isterse veya başka bir nedenle biterse bitecek, obsesif de değilim sadece bu bağı sırf artık gerek yok olduğunu düşünenlerin gazına gelip bırakmayacağım..

Bu yazı ile emzirmeyi çok erken bırakmak zorunda kalan, bu konuda türlü değişik zorluk yaşayan ki yaşayanları da biliyorum, bebeği bırakan veya şartlar yüzünden (çok yorulduğu için, çok yıprandığı için vs.) sütü biten sayısız, her biri anne olduğu için çok değerli anneyi üzmek istemem. Sözüm hala emzirmeye devam eden acaba bıraksammı diye düşünüp "etrafdakilerin gazına gelsemmi" ile "bu bağı çok seviyorum" arasında gidip gelen annelere, eğer istiyorlarsa devam etsinler diye.. Kendileri için bebekleri için sayısız yararı var diye..

Ve sözüm 6 ay bitti artık gerek yok diyen annelere, biraz araştırın biraz da bilin ve emin olunki sonraları çok kolaylaşıyor, gelip yakanızdan çekmesi, anne meme demesi, sadece sizi istemesi çok güzel deneyimler oluyor. Emzirmeyi erken bırakan anneler bal ayları dediğim bu dönemleri yaşayamıyor..

Ela tam 7 ay sadece anne sütü ile beslendi. Dünyadaki en büyük özgüven bence 7 aylık olmuş bir bebeğe bakıp sadece sizden beslenerek bu kadar büyüdüğünü bilmektir. Sağlıklı nesiller için emzirelim arkadaşlar..
Ela Naz 7.5 aylık - Sadece anne sütü ile büyüyerek bu hale geldi

11 yorum:

füsfüs dedi ki...

offf bırakmasa mıydım yaa?
bak üzüldüm şimdi, keşke 2 ay önce yazsaydın şu yazıyı
neyse geçti artık, 2. ye belki:)))

Unknown dedi ki...

Öncelikle Ela Naz'a maşallah... Ben de azimliyim emzirme konusunda. Nedense daha Ela doğmadan sütüm çok olacak, kızım cork cork emecek gibi hissediyorum. Bakalım yakında göreceğiz. Umarım en azından 1,5 - 2 yaşına kadar emzirebilirim ben de. SSeni de yürekten tebrik ediyorum:)

durununannesi dedi ki...

Duru bırakana ya da süt bitene kadar bizden de DEVAM...:)

Eko Anne dedi ki...

Füsuncum;
delimisin sen 16 ay emzirdin daha ne olsun cok guzel bir sure.. 2.yi daha cok emzirirsin artık:)

Dağlar Kızı;
sen inandıktan sonra emin ol Ela cork cork emecektir. Dogumuna da cok az kalmıs. Sağlıkla kavusursub insallah yavruna.. Kimsenin gazına gelme sen emzir, her annenin sütü bebeğine yeter. Emzirdikce sütün artar.

Bige;
sen de zaten süperleme annelerdensin. Duru'ya memeye devam:)

Başak dedi ki...

ben emzirme ile ilgili yazıları okudukça çok duygulanıyorum.Hayatta en çok istediğim şey sizin bal ayı dediğiniz dönemleri yaşamaktı.ama kızım daha iki aylıkken ve ortada hiç bir sebep yokken emmeyi bıraktı.O kadar çok üzülmüştüm ki,dünyanın sonu gelmiş gibi hissediyordum.6 aylık olana kadar pompayla sağdığım sütü biberonla vererek sadece anne sütü almasını sağladım.Ama yine de emziremediğim için hep bir yanım eksik kaldı gibi.Ben de sizin yeriniz de olsaydım emzirmeye devam ederdim.Hiç bir işe yaramasa da emzirirdim emerken gözlerinin içine bakan bir bebek her şeye her yorgunluğa değer bence...:)

Hülya dedi ki...

canım tam da benim cuma günkü son yazıma karşılık olmuş yazın....yani aynen bende bu düşüncelerdeyim...çok keyif aldığım bu bağlılık olur olmaz yer ve zamanlarda çığlık çığlığa yorgunlukla ve sadece eğlence aracıymış gibi oluyor....yani sütümün ona yetecek kadar olduğuna inansam asla acaba mı demezdim....ancak yoruyor....yazını okudum bir karar için değil karar zaten belli minik kızım vazgeçene kadar devam edeceğim....ama okuduğum içinde pekişti düşüncelerim...ellerine yüreğine sağlık....sevgiyle mutlu kalın...

Eko Anne dedi ki...

Suinci;
Sen bıkmadan anlatmaya devam et, ben oyle yapıyorum. Baya yıldırdıgım insan var:)

Başakcım;
bence sen cok fedakar annelerdensin. Ben bebegi 15 gunlukken bu bebek emince icim cekiliyor gibi oluyor diyip emzirmeyi bırakan anne biliyorum.. Elinden geldigince emzirmissin en azından vahim olan 6 ay senin sütünü almasını saglamıssın.. Süpersin. Zaten siz benim demek istediğimi anlıyorsunuzdur.

Hülyacım:
tebrik ederim. Cok zor oldugu zamanları ben de biliyorum.. Ama annelik böyle birsey iste. İçine sineni yap. Sevgiler

Filiz Morkoç dedi ki...

Ben de 18 aylık oğlumu halen emziriyorum.. Asla bırakmayı da düşünmüyorum... Yaşasın sütçü annelerin kardeşliği:-)))

ZeyNes dedi ki...

Esracım duygularıma tercüman olmuşsun.Zeynep 20.ayını bitirdi,emzirmeye devam bizde de...En gıcık olduğum ne biliyor musun,konu hk 1 satır bile okumadan -Artıkfaydası yok, su niyetine vb yorumlar yapanlar! Sana katılıyorum,kızım kendiliğinden bırakıncaya kadar ben de kesmeyi düşünüyorum:)

Eko Anne dedi ki...

Filizcim ve Nescim;
Biliyorum birçok annenin böyle düşündüğünü size laf edenlerin eline bu linki yazın verin..:)
Bebeklerin süt ihtiyacı madem var annesinin sütü en iyisidir.

haticesural dedi ki...

Bu yazıyı okurken dedim ki evet gerçekler bunlar!!! '' E yeter bu kadar, artık yemek yiyor sütten kes vs vs vs...9. aya kadar sadece Anne sütü aldı şu an 1 yaşında ve hala dolu dolu emiyor. Ne zaman istersen o zaman bırakacak...Bu onun en doğal hakkı... Yazı için teşekkürler...