6 Temmuz 2009 Pazartesi

Uyku Sorunları

Son zamanlarda bana birşey oldu. Hamilelikle birlikte tıkanan dimağım sonunda tekrar açıldı. Eski enerjime, hızıma döndüğümü hissediyorum. Herşeyden önemlisi tekrar herşeye yetişebilmeye başladım. Gözümün üstündeki perde kalktı sanki.

Ela çok güzel uyuyan bir bebek. Doğum yaptıktan sonra ilk hafta ona geceyle gündüzün farkını öğretmeye çalıştık. Hergün aynı saatte yatırdık. Düzenini oturmak için ilk hafta çok debelendik. İlk haftadan sonra ben bir daha uykusuz kalmadım. Ela en minikken bile gece uyanmadan emer uyurdu. Düzeni bozulmasın diye çok uğraştım. Ve çok faydasını gördüm. Şimdi sizlere bebeklerin uyku problemleri ve çözümleri ile ilgili yöntemler yazacağım. Çünkü çok soruyla karşılaşıyorum. Bebeğimin uyku düzeni bir mit oldu..

İlk olarak belirttiğim gibi bebeğiniz çok minikken önce gece ile gündüz arasındaki farkı öğretmeniz gerekiyor. Bunun birkaç yöntemi var. Öncelikle hergün aynı saatte mutlaka yatırıcaksınız. Ve gece emme periyodu ile gündüz emme periyodu farklı olacak.. İlk 4 haftadan sonra bebeği gündüz 2 saatte bir emzirirken gece 3 saatte bir emzirebilirsiniz. Ve aralarda uyanırsa kesinlikle meme vermiyorsunuz, geri uyutuyorsunuz. Gece uyandığında asla onunla iletişime geçmiyorsunuz. İhtiyacını karşılayıp tekrar yatağına yatırıyorsunuz. Ben hatta kaka yapmadıysa altını acmıyordum.. Aklıma gelen yöntemleri gerçekleri sizlere sıralıycam. Bir sorunuz olursa yardım da ederim..


ilk 1 sene uyku problemleri
Gercekler - Yöntemler
1. 4-6 ay arasındaki bebekler akşamüstü 30-40 dk arası bir uykuya ihtiyaç duyar. Bu bilinenin aksine gece uykusuna kötü etki etmez. Bebeğiniz gün içinde ihtiyacı olan uykuyu alırsa, gece de o kadar iyi uyur.

2. 7 - 8 aya kadar akşam yattıktan sonra bir de mide doldurma metodu uygulayarak 11 gibi bir daha emzirip veya mama verebilirsiniz. Bu bebeginizin midesini doldurarak gece daha iyi uyumasını sağlar. Ama 6 aylıkdan sonra asla gece beslemeyin. Artık gece beslenmeye ihtiyacı yok sabaha kadar uyumasını istiyorsanız. Gece süt için uyanırsa tekrar uyutarak gece süt içilmeyeceğini gecenin uyku için olduğunu ona anlatmalısınız. Yaz sıcaklarına gece su verebilirsiniz. Ama rutine alıstırırken bir sure vermeseniz iyi olur.

3. Bebeğinizin gündüz besinlerini yeteri kadar aldığından emin olmalısınız. Gündüz yeterince beslenmeyen bebekler gece mutlaka uyanırlar. Siz de beslerseniz bu bir döngüye döner. Bebek bu sefer gündüz yemesi gereken miktardan gece yediği için azaltacak ve ikisi birbirini tetikleyecektir. Tutarlı olmalısınız. Gündüz beslenilir, gece uyunur. Özellikle 6 aylıkdan sonra böyle olmalıdır. Gece 11 öğününü de 8 aylıkdan sonra kaldırmalısınız. Bebek akşam 8de yatıp sabaha kadar uyuyabilmelidir. Bu arada en uyumlu bebeklerin bile yeni bir düzene alışması 3 gün sürecektir. Sabırlı olmalısınız.
Not: Zaman zaman olan ve mutlaka farkedeceğiniz büyüme sıçramaları sırasında bu kurala uyulmaz. Çünkü o sırada bebeğiniz daha fazla gıdaya ihtiyac duyar. Siz bu 2-3 gunluk surede ne zaman isterse onu beslemelisiniz.

4. Gündüz uykuları çok önemli olmakla birlikte her uykunun 2 saati geçmemesine dikkat etmeniz gerekir. Çünkü bu da gece uykularından çalabilir. ilk 6 ayda bebeginiz 11 saatlik bir gece uykusuna 2 tane de 2 saatlik gündüz uykusuna ihtiyac duyar.. 9 aylıkken gündüz uykuları 1.5ar saate düşer. 18 aylıktan itibaren 2 yasına kadar artık gündüzleri bir tane 2 saatlik uyku uyuması gereklidir. Fakat yine gece 11 saatlik bir uyku uyuması gereklidir. 3 yasında bir kere 1.5 saat gündüz uykusu yeterli olmaktadır.

5. İlk 3 ay uyku problemleri temelde 6 nedene dayanır.
a. rutinsizlik = Bebegin günü bir rutine sokulmalıdır. Yemek, aktivite, uyku döngüsünde olmalıdır. Hergün aynı saatlerde mutlaka bebek yatırılmalıdır.
1 aylıkken gündüz her 3 saatte bir 1.5 saat uyku. Akşam 20.00de yatıs 12 saat uyku.
4 aylıkken 1.5-2 saatlik 3 gündüz uykusu, aksamustu 45 dk kestirme. Ancak 2 saat uyanık ayakta durmaya dayanabilir bu aylarda bebek. Aksam 20.00 de yatıs 11 saatlik gece uykusu
b. Uyku rutini . Bebeğinizi uykuya hazırlamanız gerek. Uyku saatine yakın bir banyo, masaj olabilir. Sarkı soylenebilir. Aktivite mutlaka yavaslatılmalı. Özellikle aksam uykusundan once hep aynı rituelle uyku saatinin yaklastıgı bebege anlatılmalı.
c. Alıskanlık uyanmaları - Bebek hergun aynı saatte uyanmaktadır. Buna alısmısdır. Bebegin hergun uyandıgı saatten 15 dk once uyandırıp emzirilebilir. Hala gece emzirilebilecek kadar kucuktur bebek. Alışkanlık böyle kırılabilir.
d. Açlık- Gündüz yeteri kadar besin aldığından emin olmanız gerekir. Bu aylardaki bebekler memede uyuyakalarak yeteri kadar besin alamayabiliyorlar. Bu da cabuk uyanmalarına ve rutinlerinin de bozulmasına neden oluyor. Özellikle gece farklı saatlerde uyanıyorsa bu hemen her zaman aclıga isaret eder. Çoğunlukla uyku sorunu zannedilen sorunlar aslında düzgün ve yeteri beslenememekten kaynaklanan sorunlardır.
e. Aşırı uyarılma - Bebekler bazen gürültü, ışık, kalabalık veya aşırı uyanık kalmakdan kaynaklanan aşırı uyarılma yüzünden uykuya dalamazlar. Anne babalar bazen bebeğin uyku işaretlerini de okuyamazlar. Gözlerini oğuşturuyorsa, aşırı hareketlendiyse uykusu var demek olabilir. Çoğu anne baba da daha geç uyanacağı düşüncesiyle bebeklerini uyanık tutmaya calısmaktadır. Oysa bebek gündüz ne kadar dinlenirse o kadar güzel uyku uyur. Uyku saatlerine yakın bebeği sakinleştirmek gerekir ki rahat uykuya dalsın.
f. Huzursuzluk - Tabii ki bunların yanında bebeğin bir rahatsızlıgı huzursuzlugu da olabilir. Bunu da düşünmelisiniz. Bunun için bebeğinizi iyi okumalısınız. Nedenler şöyle olabilir: kabızlık, gaz, sıcağa bağlı rahatsızlık (Anne babalar çouğu zaman bebek üşüyecek kaygısına girerler, fakat sıcak da bebekler için çok rahatsız edici bir durumdur. Ayrıca sıcakta su kaybına da dikkat edilmesi gerektiği için çok giydirilmemesi önemlidir.), reflü

Üç aylıkdan küçük bebeklere yatır/kaldır yöntemi uygulanmamalıdır. Bu yazıları yazarken Tracy Hogg'un kitabından öğrendiklerimden ve kendi deneyimlerimden de yararlandım.. Yazının devamını daha büyük bebekler için yazacağım..

1 yorum:

Unknown dedi ki...

Merhaba,
Bebeğim 19 günlük. İlk hafta dogum sokundan gayet iyi uyuyordu. İkinci hafta kendiliğinden belli bir düzen oluşmuştu. Aynı saatte yatıp aynı saatte emiyordu. Ancak annem illa pispislayacagim gazı var bu cocuğun dedi ve bu sekilde uyumaya başladı. Ve saatlerde hep farklı farklı oluyor. Gece ekip kendi kendine uyuyor codan artık uyuyamiyor. Derin uyku, hafif uyku geçişlerinde hiç dokunmazsın kendi dalardi. Artık dalamiyor. İsin ilginci sadece 3-4 günde bu sekilde oldu.
Çevremdeki herkes cok küçük o yüzden böyle diyorlar. Annemi belki de bosuna suçluyorum. Sizce yapabileceğim birsey var mı? Yoksa yatır kaldır için 3 ayı beklemek zorunda miyim? Tekrar kendi kendine uyuması için cok mü küçük.
Selamlar
Arzu