7 Temmuz 2009 Salı
Uyku Sorunları 2
4 aydan - 1 yıla uyku sorunları
... bebeğinizin geceleri sık sık uyandığından
... sabahın köründe uyandığından
.... gün içinde gerektiği kadar uyumadığından
... uyumak için size ihtiyaç duyduğundan şikayetçiyseniz.
bebekler 4. aydan itibaren artık belli bir rutine sahip olmalı, ayrıca kendi kendilerine uykuya dalabilme ve uyandıklarında tekrar uykuya dönme becerisine sahip olmaları gerekir. Genelde anne babalar bebeklerin ilk aylarından beri en hızlı çözümün peşine gidip bebekleri kucakda, ayakta sallama, beraber yatma, emzik vererek yatagında sallama, emzirerek uyutma türü yöntemler uygular. Sonunda bebekler buna alışır ve uyumak için hep size ihtiyaç duyar ve uyandığında yine sizi çağırır. Sonra kendi kendilerine uyuma dönemine girmek çok zahmetli olur ve ancak bebek baya büyüdüğünde alıştırılır. Rutin oluşturmak için Tracy Hogg'un yatır/kaldır yöntemi çok etkilidir. Uygulanması zor gibi görünen ve mutlaka sabırlı olunması gereken bir yöntem ama ben çok faydasını gördüm.. Kızım kendi kendine uyuma becerisine sahip ender bebeklerden biri oldu. Ama benim gibi sonuna kadar gidebilicekseniz uygulayın yoksa hicbirseye yaramaz.
Yatır Kaldır Yöntemi:
Bu yöntem 4 aylıktan sonra kendi kendine uyku uyuma becerilerini edinememiş bebeklerde, hiçbir zaman rutini olmamış çocuklarda uygulanabilir. Asla ağlamaya bırakma yöntemi değildir.
Kısa gündüz uykularını uzatmak için, sabahları olması gerekenden çok erken kalkıyorsa uygulanabilir. Bu yöntem çok sabırlı olunması gerektiren, çok çalışma gerektiren bir yöntemdir. Mutlaka tek başına değil bir yardımcıyla yapılması iyi olur. (Eşiniz, anneniz, bakıcı) Sizden başka bebeğe bakan varsa ya o da bu yöntemi uyguluycak ya da sadece siz uyutucaksınız.
Şöyle işler: Bebek ağladığında yanına gider, hafifçe sırtına vurarak sakinleştirmeye çalışırsınız. Büyük bebeklerde sadece dokunarak yapılabilir. Ağlamaya devam ederse onu kaldırırsınız. Ağlamayı kestiği anda tekrar yatağına koyarsınız, bir saniye bile gecikmemeniz gerekir. Bunu yaparken ona yatması gerektiğini öğretmeye , rlahatlatmaya çalışıyorsunuz. Uyku kısmını kendi yapacak. Eğer ayağa kalkarsa hemen tekrar yatırırsınız. Her ağladığında veya ayağa kalktığında aynı şeyi yapmaya devam edersiniz. Unutmayın bebeğiniz şimdiye kadar böyle uyumaya alışmadı. Şu an size hani böyle yatmıyorduk diyor. Bu yönteme alışmak zorundadır. Yatakta yatabildiği sürelerde elinizi sırtına koyarsınız. Omzunuzdan ayrıldığında yatağına daha yatmadan ağlamaya başlasa bile, onu yine de önce tam olarak yatağına yatırmanız gereklidir.
Onu yatırdığınızda ağlarsa tekrar kaldırır, tekrar sakinleştirip yatırırsınız. Ortalama bir yatır/kaldır 20 dk sürer. Çok zor durumlarda 1 saat sürdüğü de olmuştur. Ama sonunda yaklaşık 3 ila 5 günde kimse pesetmezse bebeğiniz kendi kendine uyku yeteneğini kazanır.
Daha büyük bebeklerde ona yanında olduğunuzu, sadece uyuyacağını anlatabilirsiniz. Ancak derin uykuya daldığında odasını terkedebilirsiniz.
(Aklıma gelen birşeyi eklemek istiyorum. Biz Ela 3 aylıkken sabahları daha iyi uyusun diye odasına çok kalın ve koyu mavi renkli perdeler taktık. Çünkü Ela'nın gün ağarınca uyandığını farkettik.. Geceleri bu perdeyi çekiyoruz. Ve hala Ela sabah eskisinden daha çok uyuyor. Çünkü odası loş olduğu için daha iyi uyuyor. Bu da bir yöntem olabilir).
--------------------
-- 4 aylık bir bebek artık 4 saatlik bir rutine geçmelidir. Yani 4 saatte bir yatırılmalıdır. ve 2 tane 2 saatlik gündüz uykusu bir tane de 45 dklık akşamüstü uykusu hedeflenmelidir. Uykulardan sonra yemek ve aktivite zamanları gelir.
-- Daha önce anlattığım diğer uyku gerçekleri 4 ay- 1 yıl arası da geçerlidir.
-- 8 aylıkdan itibaren artık bebeğinizin gece beslenmesini kesmelisiniz. Çünkü bebek beslenmek için uyanacaktır. Fakat gece uyku zamanıdır. Ve gece içilen sütün hazmı da zor olmaktadır. Gece uyanan bebeğinizi beslenmeye alışık olsa bile süt vermeden uyutmalısınız. Bebek gece beslenmezse sabaha kadar uyuma ihtimali artacaktır.
-- 8 aylıkdan sonra yatır/ kaldır uygulanırken odasına gittiğinizde ayağa kalkmasını bekleyin. Ve onu anında yatağına tekrar yatırın. Çok mecbur kalmazsanız kucağınıza almayın. 10 aylıkdan itibaren mümkünse sadece yatır kısmını yapın. Sırtını okşayın onunla konuşun. Kalkarsa tekrar yatırın.
Yatır / kaldır aşağıdaki nedenler olduğunda işe yaramaz.
a. Bebek 3 aylıkdan küçükse.
b. Anne baba nedenini anlamaz bunun için de yanlış yaparlar. Y/K yöntemi sakinleştirmek içindir. Ve bunca zaman farklı uyuyacağını öğrenen bebeğinize kendi kendine uyumasını öğretmek içindir.
c. Anne baba bebeğin tüm gününe bakmalıdır. Gündüz uykusundan, gece uykusuna, uyku saatlerine ve süresine, beslenmesine. Tüm olarak ele alınmalıdır.
d. Ebeveynler kendilerini suçlu hissedip yöntemi yarım bırakırlar. Halbuki siz bebeğinize birşey öğretmeye çalışıyorsunuz.
e. Ortam uykuya hazır hale getirilmemiştir.
f. Evde bebeği uyutan herkes aynı yöntemi uygulamazsa ve işbölümü yapılmazsa.
g. Yöntemin hemen sonuç vereceği gibi gerçekçi olmayan beklentilere girilip, yöntem bırakılırsa
Bu yöntemi uygularken bebeğiniz için üzülmeyin. Siz ona bağımsızca uyuyan bir çocuk kabiliyeti kazandırmaya çalışıyorsunuz. Bu onun için bir hediyedir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
1 yorum:
merhaba yatır kaldır yönteminde basarılı olduğunuzu yazmıssınız ne mutlu darısı diger annelerin basına..yazınızda gelecek sorulara da yanıt verebileceğinizi söylemişsiniz..bu yüzden yöntemi iyi bilen ve uygulayan bir anneye birkac sey sormak istiyorum..
benm bebğim 4. ayını doldurdu. sabah ve oğlen uykuya gecişte pek sıkıntı yok genelde emerek uyuyor fakat sıra gece uykusuna gelince uykuya geciş cok zor ve cok uzun sürüyor uyumamak için direniyor saatler geciyor tabi sonra cıldırıyor oğlum..mesela aksamüstü uyandığı saattin üzerinden bazen4-5 saat gecmiş oluyor ve tabi bunun nerdeyse tamamı kucakta!hele 4-5 gündür 22-23 civarı ancak uyutabiliyoruz... gece uyuduktan sonra sıkıntı yok bi 02 bir de 05 civarı emiyor ama uykuya dalmada problem yok sorularım sunlar:
*simdi yatır kaldır yontemini tüm uykularına mı uygulamalıyım? yani sabah oğlen problem yok emerek uyusa sadece gece uykusuna bu yontemı uygulasam olur mu?
*bu yonteme baslarken sabah cok kolay uyuyor ilk sabah seansında mı denemelıyım? yoksa kabus olan gece seansında mı?
umarım cevaplarsınız simdiden cok tesekkur edrim masallah Ela'yı da buyutmusunuz allah bağislasın
Yorum Gönder