10 Mayıs 2012 Perşembe

Bebeklerde Dil Gelişimi Projesi



Bugün size Türkiye'de ilk kez olan bir çalışmadan bahsetmek istiyorum. ODTÜ'de Bilişsel Bebek Araştırmaları Merkezi (BeBeM) diye biryer var. Enformatik Enstitüsü'nün içinde. 6 ve 10 aylık bebeklerde dil gelişimi konuunda bir çalışma yapıyorlar. İnanılmaz birşey. Türkçe için ilk kez bu kadar küçük bebeklerde bir çalışma yürütülüyor. Bu projenin sponsoru TÜBİTAK. Bebeğinizle gidiyorsunuz, çalışma 15 dakika sürüyor ve bebeklerin henüz konuşmadan Türkçenin özelliklerine ne kadar duyarlı olduklarını ölçüyorlar. Çalışmanın sonunda bebeklere kep takıp fotoğraflarını çekiyorlar. Bazı anneler fotoğrafçı da istiyormuş. Gidip bir kaç bebeğin fotoğrafını çekeceğim ben de. Hem izlenimlerimi de yazarım. Bu keplerle bebeklere ilk diplomaları olarak saklayabilecekleri bir diploma hediye ediyorlar.

Ankara ODTÜ'de gerçekleştirilen bu araştırmada gelen anneler hem çocukların dil gelişimi konusunda tüm soruları sorabilecekleri bir dilbilimci uzman ve çocuk psikologu mevcut, hem de bebekler şimdiden bilime katkıda bulunuyorlar!
Hala katılımcı kabul ediyorlar, 6 ve 10 aylık bebeklerle araştırma yapıyorlar. Çocuklara sözcükler dinletiyorlar ve çalışma süresince bebek hep annesinin kucağında oturuyor.

web sayfaları:   bebem.ii.metu.edu.tr
telefon        0 537 9904073      
(0312) 210 7864
Basında proje ile ilgili çıkan haberler:
http://bebem.ii.metu.edu.tr:8081/Bebem/basinda-bebek-dil-gelisimi/hurriyet-gazetesi

TV haberleri:
ATV'de 05.03.2012 tarihinde ana haber bülteninde yayınlanan haber:
http://webtv.atv.com.tr/webtv/videoizle/atv-ana-haber/570
NTV'de Sedat Küçükay'ın25.03.2012 tarihli Haftasonu programı
http://www.yildiz.tv/?act=dvr&chan=canlintv&seekTime=25-03-2012%2010:32

Eğer çalışmaya katılmak isterseniz lütfen iletişime geçin. İlgili kişi Dr. Aslı Altan. Siz de katılın derim. Şu şirin kepli fotoğraflardan ve bir de diplomaya da sahip olursunuz. Hem de Türkiye'de ilk kez yapılan bu çalışmaya bir katkınız olur.

1 yorum:

Burcu dedi ki...

Esracım Berk 4 aylıkken hürriyet gazetesinde görmüştüm ve oğlumun 6 aylık olmasını bekliyordum. Yarın 6. ayımız bitiyor ben de gideceğim. Teşekkürler...