6 Mart 2012 Salı

Basit Yaşama Sırları

Size kendi hayatımda basit ve light yaşamamın sırlarını anlatacağım. Son zamanlarda felsefeye, mesneviye, huzura, adalete kafayı taktım. Sonra farkettim ki, zaten yıllardır bunlar karşıma çıkıyormuş. Bir huzur sürecinde yükselip duruyormuşum. Kendi çapımda tabii, kimseye birşey öğretme amacım yok. Bence huzura giden yollar şu şekilde gidiyor. Yapmaya çalıştıklarım bunlardır.

Diyorum ki bundan sonra olan hicbirseye iyi veya kötü olarak bakma. Yargılamayı bırak, beklentiyi bırak. Küçük bir degisiklik, çalışma gerektiriyor. Ama çok farkettiriyor. Neden, çünkü bu küçük değişiklikle hayatında hiç büyük duygu dalgalanmaları yaşamamaya başlarsın. İyi ya da kötü şeyler olmasını beklemiyorsun, ve gelene de razı oluyorsun. Bu demek oluyor ki hayal kırıklığı yok, mutsuzluk yok. LAO Tzu diye bi adam var demiş ki: İnsanlar bazı şeylere güzel diyerek bakarsa, diğer şeyler kötü gelir. İnsanlar bazı şeylere iyi diye bakarsa diğer şeyler kötü gelir.


Sen isteklerini yapmak icin çalısıyorsun ama beklentilerini azaltırsan daha mutlu olursun. Büyük duygu dalgalanması yaşamazsın. 11 senedir aynı adamla beraberim son 5 senedir tartışmadık bile. Ama birşeyleri alttan aldığımdan falan değil. Aynı seviyede bu felsefe üzerine çalışıyoruz. Dingin huzurlu bir ruh halimiz oluyor. Son zamanlarda sana olan iyi olarak düşündüğün bir olayı düşün ve sana ne yaptığını, sonra sana kötü gelen olayı düşün ve sana ne hissettirdigini. Sonra aynı iki olayı iyi ya da kötü olarak düşünme. Sadece oldular diye. ne hissediyorsun. Eğer olayları insanları yargılamayı bırakırsan bu yargılamanın duygusal çalkantılarından etkilenmezsin. İsteklerin olacak, hatta işine isteklerine tutkuyla bağlı olucaksın ama beklemeyeceksin.  Ne zaman anlarız ki bir hiçiz o zaman özgür oluruz. Ben de kendi ruhumu hayatımı çok değiştirmeye calıştım. Ve önce ilk sınav olarak empati dersine çalıştım. Özellikle kocamın üzerinde cok çalıştım. Hep aklımda e o bunu istemiyor ki istemek zorunda mı. Doğasında yok lafları oldu. O kadar işe yarıyor ki. Karşılıklı durursak aynı bardağa baksak sen dersin ki bu bardak kesinlikle sağda, ben derim ki kesinlikle solda. Nerde durursan hayata öyle bakarsın. Hamlet, demiş ki: İyi veya kötü birsey yoktur, düşüncen onu öyle yapar. Ben bir çocuğa bakıp ne kadar güzel oynuyor, ne kadar tatlı tırmanıyor derken baska biri aynı cocuga ne kadar yaramaz başbelası diyebiliyor. 


Korkulardan arındıkça, hatta arınmana gerek yok şu alemde hicbir kontrolün sende olmadığını farkettikce özgürleşiyorsun. Ama çok dikkat etmek gerekir. Ne zaman bunu idrak edip özgürleşme cabası içine giriyorsun hemen karşına sınavlar çıkıyor seni sınıyor. Haa bir de, hep aklımdan çıkarmamaya çalışıyorum. İnsanlar seni hayal kırıklığına uğrattıklarında, onların suçu değil. Onlar sadece kendileri. Ruhlarında olanı yapıyorlar. Sen onlardan olmadıkları birsey bekliyorsun. İşte böyle belki çok düz yattım. Öyle kafama gelenleri. Felsefik yazılarım devam edicek. Bu konuda konuşmak isteyenleri de dinlerim. Zevkle


4 yorum:

ÇokBilmiş dedi ki...

Senden felsefi biz yazı başlangıcı görünce önce kafa buluyorsun sandım :)

Ben de eşimle 12 senedir birlikteyim ve çocuk doğduğundan beri tartışmıyoruz. Senin bu hissettiklerini bana nasıl olduysa annelik hissettirtti. Eşim de aynı şekilde baba olunca bir üst level'a atladı :) Özel bir araştırmamız filan d aolmadı işte kendiliğinden gelişti.

Şimdi mesela çocuk olunca tartışmaya başlayan, birbirlerinden soğuyan eşler fian okuyorum, bir garip geliyor. Ben ehrkeste doğal olarak böyle oluyor sanmıştım halbuki? :)

Eko Anne dedi ki...

Çokbilmiş ben de annelikten sonra daha dingin daha huzurlu oldum. Beni çok değiştirdi. Araştırma da yapmadık ben sonradan biraz okur oldum. Yapımız uygundu sanırım.

escet dedi ki...

trafikte de ise yariyor mu bu yaklasim? ;)

elif dedi ki...

Benim de yapım çok uygun bu düşünce tarzına, ve ben de çok sakin yaşamayı seviyorum, çok çabalamama gerek kalmıyor yani amaaa kocanın yapısı uygun değilse, okumaya ya da uygulamaya da çok hevesli deilse, evde bu tek taraflı dinginlik bazen yeterli olamayabiliyor.Senin sade yaşam tarzın,beklentilerini sıfırlaman bazen anlamını yitiriyor.. Ama devam..