4 Eylül 2009 Cuma

BPA Sorunsalı

Son yıllardaki sakin mizacımın aksine bu sefer sinirlerimi zıplatmayı başardılar.
Daha önce yazdığım gibi Dr. Brown'a bir mail gönderdim. Hangi biberonlarınız BPA'lı, neden burda yok vır vır da vır vır diye.. Şimdi size aşağıya önce Dr. Brown'dan gelen açıklama ve savunma mailini sonra da benim onlara tekrar yazdığım maili kopyalıyorum.. Sonra başka açıklama gelmedi.. Nedendir bilemem.. Yorum sizlerin

Dr. brown'un mailinin özeti:
Dr. Brownürünleri konusundaki e-postam Handi-Craft firması tarafından iletilmiş. Dr. Brown ürünlerinin Türkiye dağıtıcılığını Birlik Dış Ticaret A.S yapıyormuş.

BPA maddesi ile ilgili olarak Dünyada özellikle Amerika, Kanada da bu konunun gündemde olduğunun bilincindelermiş ve önce İnsan ve anne-baba daha sonra duyarlı bebek üreticileri olarak konuyu çok yakından takip ediyorlarmış.

Bu konu son günlerde alevlenmiş olsa dahi, 1990’lardan itibaren ara ara gündeme gelmiş ve araştırılmışmış. Sağlık konusunda çok duyarlı ülkeler olan, Japonya, İsrail gibi ülkelerin de konu üzerine araştırmaları varmış ancak araştırmalar bunun zararlı olduğunu teyit edecek sonuçlar vermemişmiş.

Yaptıkları araştırmalar sonucu bu konuda henüz kesinleşmiş bir rapor yokmuş. Bisfenol A maddesinin bazı yan tesirlerinden söz edilmekte ve bu maddeyi içeren eşyalar, sadece insanların direkt olarak kullandıklarında değil, bulundukları ortamda dahi olsa bir etki yaptığından söz edilmekteymiş.

Bebek ürünlerine gelince, Plastik havuzdan, bebek banyosuna kadar birçok eşyada bulunabileceği de söylenmekteymiş.

Benim sorduğum Dr. Brown's biberonlarındaki miktar Dünyadaki sağlık kuruluşlarının "kabul edilir miktar "olarak açıkladıklaları oranların altındaymış.

Benim cevabım:
Merhaba Canan Hanım;
Öncelikle hızlı yanıtınız için teşekkür ederim. Bunun dışında "kabul edilir miktar" deyimi benim içimi rahatlatmıyor. Nedeni şu ki bahsettiğimiz maddenin kanıtlanmış bir sürü zararını isterseniz ben size yazayım ki son bir haftadır hatırı sayılır yabancı makale okudum bu konuda. Bunun dışında BPA içeren biberonları Kanada hükümeti yasaklamış bu da demek oluyor ki bu madde bir hükümet tarafından yasaklanacak kadar ciddi saglık problemi var. Ayrıca madem "kabul edilir miktarın" altında oranlara sahip neden Dr Brown'un BPA'sız biberonları da mevcut.

İyi bir araştırma yaptım. Aldığım sonuçlara göre Dr. Brown'un 2, 4 ve 8 oz'luk şişeleri BPA içeriyor. 3.5 ve 7 ozluk şişeleri ile cam şişeleri BPA içermiyor. Ve çok ilginçtir ki Türkiye'de sadece BPA içeren ürünlerden var. Bu durum bende şirketinize karşı inanılmaz bir hayalkırıklıgı yaratıyor. Neden ülkemizin çocuklarına BPA'lı ürünler dayatılıyor. Neden ülke pazarına BPA'lı olmayan ürünler getirilmiyor. Hicbirseyden haberi olmayan Türk aileleri 3. dünya ülkeleri gibi toksik şişelere mecbur bırakılıyor. Ve mailinizi de önce anne- baba ve insan olarak takip ediyoruz şeklinde yazıyorsunuz. Sorarım size siz kendi bebeğinizi göz göre göre zehirlermisiniz. Size "kabul edilir miktar"ın altında oranlara sahip yazısı birşey ifade edermi? Kızım 13 aylık ve daha önceden bilmemem sebebiyle tam 6 aydır sizin tarafınızdan bu maddeye maruz bırakılıyor. Üzüntümü anlatabilmem imkansız. Çocuklarımızın geleceğinden bizler sorumluyuz. Bizim ülkemizin çocuklarının sorumlulugunu kimler alacak söyler misiniz. Bunu sadece sizin şirketinize yazmıyorum. BPA'lı olmayan ürünleri olup da ülkemize sadece BPA'lıları getiren başka üreticilerle de görüşme halindeyim..

Yazınızda bebek ürünlerinde plastik havuzdan, bebek banyosuna her üründe olabiliyor demişsiniz. Ben kullandıgım tüm ürünlerde PC arıyorum ki kullanmayım diye. Plastiklerde 3, 6, 7 numaralıları kullanmıyorum. Anlıyacagınız bu konuda da elimden geleni yapıyorum da Dr Brown gibi bir firmanın böyle bir savunma yapması bana çok ilginç geliyor. Birçok üründe olması sağlıkla ilgili ödül aldığını öne süren, bunu pazarlama olarak kullanan bir firmanın böyle bir açıklama yapmasını ben karşısındakini salak yerine koyması olarak nitelendiriyorum. Kusura bakmayın. Bebek ürünlerindeki durumun bu olması sizin de bu sorumsuzlugu yapmanızı gerektirmez. Sizin gibi bir firmadan daha sorumlu bir cevap beklerdim. Elimizden geleni yapıyoruz getirtecegiz gibi bir cevap bekliyordum acıkcası. Bana BPA oranının "kabul edilebilir miktarı" ile ilgili ve sizin biberonlarınızın bu oranının altında olduguna dair bir kanıt, bir doküman birşey gösterebilir misiniz acaba?

Ülkemizde sizin ürünlerinizin de BPA'sız olanlarını görene dek bu konuda sizinle ilgili düşüncelerimi ve bana olan cevabınızı çevremle ve arkadaşlarımla paylaşmaya devam edeceğim. Ne yazık ki ürünlerinizin çok kullanıldığı bir sosyal çevreye sahibim..
Cevabımı kişisel almamanız dileği ile..
Saygılar
Esra Erdoğan

6 yorum:

Adsız dedi ki...

sinir yaa,
ne kadar rahatlar,
ne yapacagiz cam biberona mi gececegiz?

Güneş Akay dedi ki...

Bende Dr.Brown kullandım 11 ay hemde, daha sonra nuby geçmiştim, ama şimdi içimin rahat etmesi için cam biberona geçmem gerekiyor.
Sevgiler.

Unknown dedi ki...

Bu konuda benim de içim hiç rahat değil. Bugün bir eczanede BPA'sız biberon var mı diye sorduğumuzda, uzaydan gelmişzi gibi baktılar bize. Yani daha bu konuda bir kaynak olarak yararlanabilmemiz gereken eczaneler bile bu konuda bilgisiz. Bireysel çabalarla bazı şeylerin düzelmesine katkıda bulunabiliriz belki, ancak bu büyük firmaları harekete geçirebilmek için toplu bir tepki şart sanki.

sevgiler...

Eko Anne dedi ki...

Simdi cam biberonmu kullanıcaz diyenler icin..
Cam biberon agır kullanmak hani belki daha pratik degildir diye dusunuyorsanız.
NUK'un silikon http://www.bebekvebebek.com/?urun-detay_385_Nuk_First_Choice_PP_Biberon_300ml_Silikon.html
biberonu varmıs Türkiye'de..
Nuby'ninkine göre fiyatı da cok iyi..

evinkedisi dedi ki...

Sevgili Esra,

Yazını geldim okudum, bununla ilgili ben Avent'e İngilizce, Bercste Türkiye tarafına Türkçe yazışmalar yolladık. Berceste'ye yanıt verme nezaketini gösterdiler benimkine onu bile yapmadılar maalesef. Neyse, lütfen bendeki verdiğim linklere bakmaya çalış, BPA zaten plastiğe cam görüntüsü ve katılık veren madde, burada tekrar etmeyeyim artık dolayısıyla camda olmaz. Dr. Brown'la ilgili de yanılmamışım gördüğün gibi karışıklık ve dayatma politikası diz boyu...Sevgiler.

Berceste dedi ki...

Cam olarak Chicco'ya gectim ben. Tavsiye ederim. Haricinde kullanacaginiz baska bir plastik maddenin yarin obur gun ne zararlari cikacagini bilemeyiz. Avent'i BPA free dediklerinden getirttim,(bizimki aliskanlik yapmisti Avent'e cunku) ama igrenc kokuyorlardi. Defalarca sterilize ettigimde koku gene gecmemisti. Icime sinmedi. Cam dedim ve gectim. Cok sukur bizimki de inat etmedi. Emzik yapisi Avent'e benzedigi icin Chicco'ya evet dedi. Buyuyunce cok dikkat etmem lazim, cam kiriginin batmasini istemem Allah korusun. O zaman da celik birseyler bulmali diye dusunuyorum. Mama yedigi kap, kasik da porselen, cam bundan sonra! Dr Brown's enayi yerine koyduklari icin dayatin sonuna kadar. Arkadaslariniz da yazsinlar. Ama en onemlisi Saglik Bakanligi'na ve Ithalat izinlerini veren Tarim Bakanligi'na ulasmaya calisalim. Balik bastan kokuyor cunku. Ben yazdim ama ne yazik ki cevap alamadim, birlik olup yazarsak ses getirecegini dusunuyorum. Metnin ornegi icin e-posta adresime yazabilirsiniz.