26 Aralık 2010 Pazar

Emzirme Reformu Sobesi

Elif her bir kimseyi sobelemiş. E ben de emzirmenin çok tutkulu destekleyicisi olarak cevaplamam gerek.

İşte soru ve cevaplar

1. Türkiye'de ilk altı ay sadece anne sütü alan bebeklerin oranı sizce yüzde kaç? (*)
Ben aslında Anadolu'yu falan da düşünerek %40'dır falan diye tahmin ediyordum ama UNICEF'e göre 1.3'müş. İnanılır gibi değil. Ben bu %1.3'ün içine mi giriyorum şimdi. Gurur duydum.

(2) Siz bebeğinizi ne kadar süre anne sütü ile beslediniz?

İlk kızımı ilk 7.5 ay sadece anne sütü ile besledim. Şimdi bir bebeğim daha var henüz 3 aylık ve şu ana kadar anne sütü ile besledim. Yine ilk 6-7 ay ek gıda vermeden anne sütü ile beslemeyi planlıyorum.

(3) Kaç ay doğum izni kullandınız?

İlk kızımda normal doğum iznimin üstüne 8 ay daha ücretsiz izin kullandım.

(4) Yasal süt izninizi kullanabildiniz mi?

Gerek kalmadı evdeydim.

(5) Emzirdiğiniz ya da süt iznini kullandığınız için iş yerinde mobbing (tepki, işi bırakmanız için baskı) ile karşılaştınız mı?

Hayır aslında ücretsiz iznimi de çok rahat verdiler. Sonra da part time çalıştım.

(6) Bebeğinizi toplum içinde, dışarıda emzirmeniz gerektiğinde sıkıntı yaşadınız mı?

Evet, yaşıyorum. Kendimi rahat hissetmiyorum. Emzirme önlüğüm var yine de hissetmiyorum. Haa takmıyorum emziriyorum. Ama bakışlardan rahatsız oluyorum. Neden bakarlar anlamıyorum. Bir annenin bebeğini doyurması kadar doğal ne olabilir ki. AVM'lerdeki emzirme odaları baya iyi oldu ama bence her restoranda emzirme ve alt değiştirmek için bir bebek bakım odası olmalı.

(7) Emzirme konusunda desteğe ihtiyacınız oldu mu? Gerek emzirme danışmanlığı, gerekse psikolojik olarak yeterince destek bulabildiniz mi?

Evet tabi. Herkesin oluyor bence. En büyük destekçim eşim oldu. Bana zorlandığım zamanlarda çok destek oldu. Bu kadar uzun süre emzirebildiysem onun bunda payı çoktur.

(8) Emzirdiğiniz süre boyunca etraftan "sütün yetmiyor, mama ver, bu çocuk meme emmek için çok büyük” şeklinde baskı gördünüz mü?

Ela'yı ilk emzirmeye başladığımda ''Acaba sütün yetmiyor mu?'' ''Bu çocuk doymuyor''lar la, 1 yaşından sonra ''Ne gerek var artık''lar çok oldu. Sırf bunlar için iki adet yazım var. İsterseniz sizde bakın.. Bu ve Bu.. Ela'yı 19 ay emzirdim şimdi Ece'yi ve Ela'yı emziriyorum. Kimse bana bu konuda birşey anlatamaz. Emzirmek bir mucize.

(9) Emzirme Reformu’nu biliyor musunuz? Sizce Emzirme Reformu neden gerekli?

Biliyorum ve destekliyorum. Bu ülkede annelerin bu konuda bilinçlenmeye ve desteklenmeye ihtiyacı var. Sonuna kadar arkasındayım.

(10) Emzirme Reformu'nu web sitesinde desteklediniz mi? Destek olmak içinwww.emzirmereformu.com adresindeki formu doldurmanız yeterli.

Destekledim, destekliyorum, destekliyeceğim.

İsteyen herkesi ben de sobeliyorum.

1 yorum:

Unknown dedi ki...

Gercekten cok dogru bende oglumu emziriyorum. Cevremdekiler bana niye ek bisey vermiyorsun diyorlar. HIc kimseyi takmiyorum ama ocakta okulum baslayacak sutunu pompalamayi dusunuyorum, guzel bir alet almaliyim. Yanliz biraz once emzirirken kotu bisey oldu, oglum memenin ucunu cok kotu cekti, acayip canim yandi, sanirim damaklari kasiniyor. Zor gunler beni bekliyor.