23 Mart 2009 Pazartesi

Üşütmek

Üşümek, Üşütmek, kafayı üşüttürmek

Milletçe üşümeye takmışız kardeşim. Ela doğduğundan beri (8.5 aylık) Türk insanının üşümek ve üşütmek üzerine ne kadar takıntılı olduğunu bir kere daha anladım. Kişisel olarak ona çok üşüyen bir insan olmamasını alıştırmaya çalışıyorum. Çünkü bence üşümek bir alışkanlık. Tıp literatüründe adı bile geçmeyen üşütmek ise büyük bir efsane. Hem de önüne geçilmesi mümkün olmayan bir manyaklık halini almış.

Ela doğduğu gün başladı bu manyaklık. Biz babası ile birlikte hastanede klimayı açmaya başladık ve evde de serin bir ortamda uyusun, rahat etsin çabasındaydık. Temmuz'un ortası ve herkes sıcaktan beyin mıncıklaması geçirmek üzereyken çok yakınlarımız dahil birçok insanla hiç olmadığımız kadar ziyaret sebebi olduk. Biz değil tabi yeni doğan minik canavar. Herneyse en çok duyduğum laflar arasında "Ay kızım bu çocuk üşür" bi de arkasından "günahtır". Ya o soğuk nerdeyse nerden geliyorsa ben de üşümek istiyorum yaz ortasında.. Ağustosda denize soktum ordan denizde serinleyen bi adam "abla o üşür" bi kere sanane, hem neden üşüsün o insan değilmi. cehennem sıcağında serinlemek benim bebeğimin hakkı değilmi.. Belki ben de sıcağa karşı çok takıntılıyım ama kimsenin bebeğine "kardeş onu soy o çok terler" demedim. Alışveriş merkezlerinde tepeleme giydirilen ve hareket kabiliyeti bile kalmamış mumya gibi bebekler görüyorum.. Anne baba sıcağı ortama verilmiş mekanlarda t-shirtle dolaşırken kıyafetlerin üstüne bir de battaniye ile nerden geliceği anlaşılamayan soğuktan bebeklerini biraz daha koruyorlar..

Ela doğduğundan beri etrafta onun kadar ince giyinen bebek görmedim, ama Ela hiç soğuk yüzünden hasta olmadı. Çünkü mikropların seyahati sonucunda hasta olunacağını bilmeyen insanların sözünü tutmadım. İlk kez kuzeni ile biraraya geldiğinde kuzeni öksürüyordu ve Ela hasta oldu.. Sonra grip salgınında hasta oldu. Bir de hareket bile edemeyen bebeklere göre Ela çok hareketli bir bebek oldu ve hareket özgürlüğü olduğu için fiziksel gelişimi çok güzel oldu. Ela 8.5 aylık bir bebek ve 7 aylıkdan beri ayaga kalkıyor. Şimdi sıralamaya başladı.

Bebeklerinizin sizden bir farkı yok. Siz üşümüyorsanız hava sıcaksa onlar da üşümüyor. Onların da özgürlük hakları diledikleri gibi dolaşmak hakları. Kendisine zarar vermediği sürece onlara müdahale etmeyin bırakın keşfetsinler..

Üşüyebilirsiniz ama üşümeyenlere kafayı üşüttürmeyin.